Сезонът на змиите започва рано, тъй като необичайно високи температури удариха Австралия

...
Затоплящите се глобални температури са опасни за хората по много
Коментари Харесай

Затоплящите се глобални температури са опасни за хората по много начини, но се оказват идеални за един вид животни: отровните змии.

Докато източното крайбрежие на Австралия преживява една от най-топлите си зими в историята, сезонът на змиите изглежда е започнал рано. Австралийският парк за влечуги издаде „спешно предупреждение“ хората да внимават за отровни змии.

Повишаването на температурите, съчетано със зимните валежи, е идеалната среда за по-активни отровни змии, се казва в изявление на Австралийския парк за влечуги.

Змиите са склонни да „бруматират“ през зимата, състояние, подобно на хибернация, по време на което стават по-малко активни и често търсят място, където да се скрият, докато температурите започнат да се покачват отново. Обикновено това не се случва до септември.

Но жегата примамва змиите да излизат по-рано от обикновено и змиеловците съобщават за значително увеличение на повикванията – явление, рядко срещано по това време на годината, според Австралийския парк за влечуги.

Селяни наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Селяните наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Патрисия Де Мело Морейра/AFP/Getty Images

„Важно е всички австралийци да знаят, че [змиите] не правят всичко възможно, за да наранят хората. Ухапванията от змии се случват най-вече, когато хората се опитват да хванат или убият змията, така че ако не направите нито едно от тези неща, има по-голям шанс да се оправите!“ Били Колет, оперативен мениджър в парка, каза в изявление.

Но той призова хората да се научат как да се справят със змийски ухапвания, които могат да бъдат фатални само за 30 минути. Те включват поддържане на спокойствие на жертвите на ухапване, премахване на бижута и часовници и превързване на целия крайник, а не само на областта на ухапването. Той също така препоръча на хората да пазят задните дворове далеч от купчини дърва за огрев и други материали, които могат да създадат идеални местообитания за змии.

Докато светът продължава да изгаря затоплящите планетата изкопаеми горива и глобалните температури се повишават, зимите в Австралия постоянно се затоплят.

Миналият месец беше четвъртият най-горещ юли за Нов Южен Уелс, показват данни на Австралийското бюро по метеорология. В цялата страна температурите бяха с близо 1,2 градуса по Целзий над средните за това време на годината.

В Обединеното кралство, което тази година отбеляза най-горещия си юни в историята със значителна разлика, повишаващите се температури също засягат популацията от змии – по-специално домашните змии.

Организацията с нестопанска цел за животни Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) каза, че повече змии в плен се освобождават от загражденията си поради затоплящия се климат.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР