Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг Вера Су

...
Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг Вера Су
Коментари Харесай

Застрахователите на Вера Су ще покрият разходите на държавата

Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг " Вера Су " поеха ангажимент да възстановят към този момент направените, както и бъдещите действителни разноски на българската страна, заяви транспортният министър Христо Алексиев.

„ От началото на дейностите по избавяне от страна на страната, вълните в региона не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни разрешиха да работим по кораба едвам 3 дни и то като се поемаха големи опасности “, регистрира изпълнителният шеф на ИА " Морска администрация " капитан Венцислав Иванов.

Той добави, че в дребното удобни от метеорологична позиция дни, са осъществени нужните водолазни огледи, обезпечен е  достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са към 300 тона от товара, построен е фарватер за безвредното доближаване на механически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, с цел да не се унищожи от конфликта със скалите и целият екипаж е евакуиран.

„ Представителите на компанията по избавяне обявиха пред мен, че това е доста комплицирана интервенция, за която те не поемат гаранции в рационални периоди “, изясни министър Алексиев.

По-рано стана ясно, че заседналият транспортен съд край Камен бряг не може да бъде избавен. Състоянието на плавателния съд е извънредно компрометирано и той към този момент се води за потънало имущество. В следващите дни се чака корабособственикът да разгласи, че изоставя кораба или че подхваща някакви други дейности. Към момента не може да се дефинира положението на товара. Разглеждат се няколко варианти за погубване на товара - посредством измиване от морето, разпад на място или депониране на избрани места, в случай че отварянето на люковете се окаже невероятно. До началото на ноември обаче надали ще се пристъпи към такива дейности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР