Заставам категорично зад кандидатурата на Сотир Цацаров, каза пред БНР

...
Заставам категорично зад кандидатурата на Сотир Цацаров, каза пред БНР
Коментари Харесай

Бивш шеф на КПКОНПИ подкрепи Сотир Цацаров

" Заставам изрично зад кандидатурата на Сотир Цацаров ", сподели пред БНР проф. Стоян Кушлев, който през 2005 година оглави първообраза на днешната КПКОНПИ.

" Той неведнъж е дал доказателства, че зачитането на върховенството на закона е негов пръв професионален дълг ", безапелационен бе Кушлев във връзка с Цацаров..

" Главното тестване за държавната администрация е битката с корупцията ", сподели Кушлев и разяснява, че от повече от месец е знаел, че се водят диалози с сегашния основен прокурор Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия, а от 10 дни към този момент е знаел, че той се е съгласил.

Стоян Кушлев разяснява и работата на Сотир Цацаров като основен прокурор и я оцени високо, защото съгласно него прокуратурата е станала водеща институция в битката против престъпността.

" Конституирането на КПКОНПИ по настоящия закон не дава опция за цялостна самостоятелност на тази комисия ", безапелационен бе проф. Кушлев и напомни, че когато той е бил ръководител на основаната през 2005-а година Антикорупционна комисия, тя е била на квотен принцип - трима души са се избирали от Народното събрание, имало е представител на президента, а ръководителят се е назначавал от министър-председателя.

" Много по-голяма база и съображение би имала комисията, с цел да прави тази тежка задача - да лишава имущество, добито от незаконна активност, в случай че комисията  има в състава си хора, които съставляват трите управляващи - парламент, президент и министър-председател ", разяснява още той.

Според него не е вярно настояването на Българска социалистическа партия президентът да назначава ръководителя на КПКОНПИ, тъй като властта на президента е номинална, а държавното управление и министър председателят реализират ръководството на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР