Застъпващият се за независимостта на Лай Цинде от управляващата Демократична

...
Застъпващият се за независимостта на Лай Цинде от управляващата Демократична
Коментари Харесай

Привърженик на независимостта на Тайван води на изборите за ръководител на администрацията

Застъпващият се за независимостта на Лай Цинде от ръководещата Демократична прогресивна партия на Тайван има преднина по предварителни данни на изборите за началник на острова, демонстрират данни след първите 30 минути от преброяването, излъчени онлайн от локална телевизия.

Лай Цинде печели 38,5% и 2,7 милиона гласа, следван от претендента на опозиционната партия “Гоминдан ”, който се застъпва за нормализиране на връзките с Пекин, Хо Юй с 32,5% и 2,3 милиона гласа, на трето място е претендентът от Тайванската национална партия, покровител разговор с Пекин и Съединените щати, Ке Ванчжъ с 28,9% и 2,07 милиона гласа.

Телевизионният канал не прецизира какъв % от бюлетините към този момент са преброени и по кое време ще завърши преброяването.

Преди изборите Лай Цинде заявява готовността си да води твърда политика за реализиране на независимостта на Тайван от континента. Той също по този начин се застъпва за тясно съдействие със Запада.



Хо Юй е претендент от опозиционната партия “Гоминдан ”, някогашен служител на реда и някогашен кмет на Синбей. Той е срещу независимостта на острова и е за нормализиране на връзките с Пекин, само че не има намерение да разисква с китайските управляващи опцията за сливане на острова с континента.

Ке Ванчжъ е претендент от Тайванската национална партия, която той основа през 2019 година Политикът се нарежда като опция на двете най-големи партии, подготвен е за разговор с Пекин и опазване на статуквото и предлага поддържане на мира посредством въздържане и връзка. Той е прочут хирург и някогашен кмет на Тайпе, необятно подкрепян от младежите.

Ако Лай Цинде завоюва актуалните избори за Демократическата прогресивна партия, това ще бъде историческа трета поредна победа. Настоящият началник на администрацията на острова Цай Инвен встъпи в служба през 2016 година и беше избрана отново през 2020 година

Освен това на острова се организират парламентарни избори, като отпред е и ръководещата Демократическа прогресивна партия. След два часа броене тя завоюва 39,4% и 395,5 хиляди гласа, следвана от опозиционната партия “Гоминдан ”, която получи 32,5% и 353,7 хиляди гласа, на трето място е центристката Тайванска национална партия с 18,4% и 185,1 хиляди гласа.

Избирателните секции за избор на началник на администрацията и депутати от законодателния орган на Тайван бяха отворени в събота от 8:00 (2:00 българско време) до 16:00 (10:00 българско време) и незабавно след затварянето им стартира ръчно броене на бюлетините. Ръководителят на администрацията се избира посредством всеобщо гласоподаване, като победител е претендентът с най-вече гласове, втори тур няма. Резултатът от изборите би трябвало да е явен до събота вечерта. Откриването на спечелилия е планувано за 20 май 2024 година

Както уточни Пекин, актуалните избори в Тайван са сериозен избор сред вероятностите за война и мир, пътя на просперитета и упадъка и затова „ тайванските сънародници би трябвало да застанат от вярната страна на историята и да създадат съдбоносен и верен избор в интерес на възобновяване на връзките и от двете страни на пролива по верния път на спокойно развиване. "

Ситуацията към Тайван ескалира доста след визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова при започване на август 2022 година Китай, който счита района за една от своите провинции, осъди визитата на Пелоси като поддръжка на Съединени американски щати за тайванския фракционизъм и организира широкомащабни военни учения.

Официалните връзки сред централното държавно управление на Китайската национална република и Тайван са прекратени през 1949 година, откакто силите на “Гоминдана ”, водени от Чан Кайши, победени в гражданската война, се реалокират на острова. Пекин не признава суверенитета на района и ревностно гледа на контактите на други страни с него, като упорства за „ политика на един Китай “. Това значи, че Тайван е неразделна част от територията на страната, а управляващите на КНР са единственото законно китайско държавно управление.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР