Заснеха раждането на нова планета Европейски астрономи успяха да заснемат

...
Заснеха раждането на нова планета Европейски астрономи успяха да заснемат
Коментари Харесай

Заснеха раждането на нова планета
Европейски астрономи успях

Заснеха раждането на нова планета
Европейски астрономи съумяха да снимат за първи път планета, в развой на нейното образуване. Космическият обект е на към 370 светлинни години от Земята в звездата PDS 70 в съзвездието "Кентавър", заяви вестник “Гардиън “.

Небесното тяло е в така наречен протопланетарен диск – компактен облак от газ, въртящ се към млада звезда, от който след това се образуват нови планети.

"Тези дискове към млади звезди - това е мястото, където се образуват планетите, само че към този момент успявахме единствено в някои случаи да определим нещо, наподобяващо зараждаща се планета", цитира вестникът един от ръководителите на проучването, Мириам Кеплер. "Проблемът във всички тези случаи е, че такива евентуални претенденти биха могли да се окажат единствено особености на този диск", добави тя. „ Сега фактът, че обекта, следен от астрономите е в действителност планета, може да се удостовери за първи път. “

Учените даже са съумели да дефинират характерностите на това небесно тяло: то е газов колос, който с масата си надвишава Юпитер. И се намира на същото разстояние от своята звезда като Уран от Слънцето. Температурата на повърхността на планетата е към 1000 градуса по Целзий.

Резултатите от изследването са оповестени в сп. "Астрономия и астрофизика". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР