Защото не представи консолидирана фискална програма към актуализацията на бюджета.Това

...
Защото не представи консолидирана фискална програма към актуализацията на бюджета.Това
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Асен Василев или не е знаел какво ще става през 2023г., или е знаел много добре, но е излъгал

Защото не показа консолидирана фискална стратегия към актуализацията на бюджета.
Това съобщи финансовият и стопански специалист от „ ИТН “ – Любомир Каримански, пред Българска национална телевизия.

По мотив изказванията на предходния министър на финансите Василев, че е оставил милиарди остатък в бюджета, Каримански изясни, че в никакъв случай не може да се приказва за остатък, когато се гледат стойности месец за месец.
„ Трябва да гледаме годишните стойности. Знаем, че нормално допреди последните два месеца на годината, постоянно има някакви остатъци, които в края на годината в действителност не се появяват като остатък. Даже могат да се окажат огромен недостиг. Не е обикновено да се приказва по този начин изборно и не наподобява на хора, които схващат от финанси и бюджетиране “.

Експертът от Има Такъв Народ поддържа тезата си с обстоятелствата, че ДДС-то на много от стоките и услугите беше понижено.
„ Първо, че беше понижено, второ че доста от обществените разноски бяха увеличени, освен това увеличени по един не изключително обективен метод. Раздадоха се пари на калпак и се раздават, без да има ясна категоризация на уязвимите групи “.

Той добави, че доста постоянно е упорствал да има промяна в обществената и осигурителната система, която да демонстрира приносът на всеки един човек, с цел да бъде тя обективна и солидарна.

Каримански сподели своя графика – каква е Консолидираната фискална стратегия от позиция на недостига, за интервала от 2023 до 2025 година.

Икономистът изрази мнение, че би трябвало да се затегнат коланите. „ Виждаме, че може би следва криза. Виждаме, че вносът понижава, а не се усилва по този начин, както се твърдеше от отрасловите министри в кабинета Петков “.

Според него, брифингът, който беше даден от служебния министър на финансите Росица Велкова, е брифинг даден от извънредно изчерпателен експерт.
„ Тя се е потвърдила в цялата подчиненост в Министерството на финансите като специалист, който умее да бюджетира. Затова не мога да схвана какво стана! Доскоро госпожа Велкова беше хвалена от предходното държавно управление, а сега я укоряват и клеветят “.

„ В прогнозите и плана на Бюджета за 2022г. направен от Велкова, ясно се вижда по какъв начин стойностите се съотнасят към задачата, която е сложена във финансовата рамка за идната и последващата година, по отношение на действителното осъществяване на бюджета “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР