Защо вотовете на недоверие у нас са неуспешни, как се

...
Защо вотовете на недоверие у нас са неуспешни, как се
Коментари Харесай

Проф. Анна Кръстева пред Фрог: Аргументите на ГЕРБ срещу вота са смешни и неадекватни

Защо вотовете на съмнение у нас са несполучливи, по какъв начин се употребяват от политиците, състоятелни ли са причините на ръководещите от ГЕРБ против допитването и др.въпроси ”Фрог нюз ” зададе на проф.Анна Кръстева, учител по политически науки с процедура у нас и в чужбина.
Този избор на съмнение, както и предходните несполучливи, ме насочат към един огромен въпрос – жителите изрично харесват този либерален инструмент за надзор от страна на опозицията, само че политиците не съумяват да го употребят сполучливо. Нямам поради да докара до рухване на държавното управление, а да промени нещо действително в политиките.

Настоящият избор е безапелационна илюстрация на тази полярност.

Повече от 50 на 100 от жителите утвърждават и харесват инструмента " избор на съмнение ". Политиците обаче не съумяват да се употребяват от това съответно.

Българска социалистическа партия не улучи времето за вота – толкоз го проточиха, че се загуби острието му. Внасят го в несъответствуващ миг, когато даже спорят със собственосто си социалистическо семейство на европейски терен. Темата за корупцията сама по себе си е значима.

Парадоксално е, че ръководещите също не съумяват да трансформират една рецензия към тях у нас и на открито, която е основателна, в положителна политика. Те не съумяват да преобразят този избор тъй че да се конструират като виновна политическа мощ.

Двата съществени аргумента, които употребяват ръководещите са в зоната от смешното до несъответстващото.

Първият е, че корупция има на всички места. Обаче това е вярно-невярно, тъй като едно е корупцията в Норвегия или Финландия, където може да има по 1 корупционен скандал на години и води до отгеляне от социална активност. Съвсем друго е у нас – тук корупцията е повсеместна процедура. В други страни има прогрес в битката с този камшик, а тук не мърдаме от последното място по битка с него.

Вторият е: „ щом сме избраи от народа, не сме корумпирани “ и е още по-несъстоятелен от първия.Примерите за харесвани политици и публични персони, само че прокуратурата да има следствия против тях, са доста. Което значи, че те могат да се харесват, само че в същото време да газят законите. И по тази причина настоявам, че те може и да са определени законно, само че това не им дава право да си фантазират, че стоят над законите. Никой няма право на корупция, гласоподавателите не са делегирали това с вота си. Накратко, двата аргумента на ГЕРБ против импортирания избор на съмнение за корупция са невалидни.

Но най-тъжното е, че у нас не се стартира същинска политика на битка с подкупите, рушветите, шуробаджанащината и така нататък и няма предпочитание за това. Законът против корупцията от години се бави и размотава, в този момент отново шикалкавят по него и макар рецензиите извън, няма политическа воля за справяне с казуса.

Една ефикасна политика за справяне с корупцията е електронното ръководство, което ще направи транспарантна работата на администрацията на всички равнища. Но у нас единствено се приказва и съвсем нищо не се прави, макар че над 2 млрд.лева са изхарчени за това. Ако се направи, ще бъде положителен отговор на очакванията на жителите, които желаят действителна битка с корупцията и съответни резултати.

Записа Аделина Делийска
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР