Защо въздухът в София е мръсен и какво трябва да

...
Защо въздухът в София е мръсен и какво трябва да
Коментари Харесай

Общински съветници обясниха защо въздухът в София е мръсен

Защо въздухът в София е замърсен и какво би трябвало да се направи – това обясниха общински съветници от трите най-големи обединения в Столичния общински съвет.

„ Три са факторите, които водят до тази обстановка: котловинния темперамент на София, мъгли, инверсия и ниско атмосферно налягане и нашето държание, с което замърсяваме “, разяснява Лорита Радева от ГЕРБ.

Тя изясни, че от 2019 година няма нарастване на средногодишната норма, а от 2021 година в 4 от 5 станции в София няма превишение за повече от 35 дни годишно. Проблемна е само тази в „ Надежда “. Според нея обаче ограниченията, прилагани до момента, дават резултат.

„ Проблемът с мръсния въздух е извънредно сложен. Факт е, че зависи от жителите, само че общината и институциите са тези, които би трябвало да дадат верните условия, с цел да могат хората да съблюдават разпоредбите. Контролът е извънредно значим. Госпожа Радева загатна политическа воля, която през последните 18 години не сме видели “, уточни Пламена Терзирадева от ПП-ДБ-СС.

Според нея механизмът за справяне с мръсния въздух на общината не се ползва добре, а и заложените стойности вътре са прекомерно високи.

„ Това е един дискриминационен модел, тъй като единствено в центъра ли има замърсен въздух? Крайните квартали са не по-добре. Насочването като политики за мен е длбоко сбъркано. Трябва да приказваме доста повече за миене на улици, тъй като става въпрос за фини прахови частици. Автомобилите и изпаренията са на едвам пето място по замърсяване на столицата “, сподели Еньо Савов от Българска социалистическа партия. Като различен проблем той уточни горенето на отпадъци, в това число и на гуми.

Лорита Радева от ГЕРБ упрекна ръководещите, че не са приложили през вчерашния ден мярката зелен билет, при който пътуването с градския превоз е гратис. За това настоя и Еньо Савов от Българска социалистическа партия, като изиска и по-добра съгласуваност на крайните квартали с центъра посредством градски превоз. Терзирадева пък изясни, че ПП-ДБ-СС към този момент са написали отчет за възстановяване на механизма, в който ще се заложи на по-строг надзор и по-ниски възможни стойности.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР