Защо трябва да отворите компактдиск, преди инфлацията да спадне

...
След месеци на показване, че инфлацията се охлажда, тя всъщност
Коментари Харесай

След месеци на показване, че инфлацията се охлажда, тя всъщност отново се повиши през юли и отново се покачи през август. Ефектите от инфлацията са развълнувани в цялата страна и по света, тъй като лихвените проценти, предназначени да се борят с нея, са се увеличили експоненциално. Референтният лихвен процент в момента е в диапазона между 5,25 и 5,50%. Това е най-високото ниво от 22 години. В резултат на това разходите за заеми за всичко - от ипотеки до кредитни карти, скочиха експоненциално.

Имаше обаче една добра подплата и тя не е незначителна. Лихвените проценти по спестовни средства, като високодоходни спестявания и сметки за депозитни сертификати (CD), също са се повишили рязко, като лихвените проценти по първите са близо до 5%, а по вторите по-близо до 6%. Това драстично повиши привлекателността и на двата акаунта, особено за компактдискове. Но времето за максимизиране на този потенциал за печалба може да изтича.

Вижте колко бихте могли да печелите с топ акаунт в CD тук сега.

Защо трябва да отворите CD, преди инфлацията да спадне

Никой не знае със сигурност кога инфлацията ще спадне или колко време ще отнеме на Федералния резерв, за да достигне целевата си цел от 2% инфлация. Но като се има предвид, че Федералният резерв постави на пауза повишенията на лихвените проценти през юни и отново по-рано днес, вероятно прозорецът за осигуряване на най-печеливш CD се затваря. В края на краищата паузата в повишаването на лихвите обикновено е предпоставка за евентуален спад надолу по линията. И когато тези лихвени проценти паднат, лихвените проценти на CD ще паднат с тях.

Но ако отворите CD сега, можете да се възползвате от днешната лихвена среда, независимо от това какво ще се случи през следващите месеци и години. Това е така, защото лихвените проценти по CD са заключени, така че ще печелите лихва по процента, с който сте отворили акаунта, за пълния срок на CD, дори ако лихвените проценти паднат през този период от време. Например, ако отворите краткосрочен компактдиск в онлайн банка днес при лихва от 5,5% — и преобладаващият лихвен процент спадне до 4,5% до края на 2023 г. — все още ще сте правили пари при тази по-висока лихва до компактдиска изтича.

И ако се притеснявате, че фиксирането на лихва днес може да ви попречи да си осигурите потенциално по-висока в бъдеще, не се притеснявайте. Можете лесно да "стъпите" вашите компактдискове, за да предотвратите точно този сценарий. По този начин ще имате поредица от CD-та, изтичащи по различно време, като по този начин винаги ще имате малко инвестирани пари и малко пари на разположение за повторно инвестиране в сметка с по-висока лихва (ако приемем, че тези проценти все още са повишени в бъдеще).

Едно нещо, което не трябва да правите (освен да чакате инфлацията да спадне, за да отворите компактдиск), е да държите парите си в обикновена спестовна сметка. Лихвените проценти по тези сметки в момента са минимални 0,45%, което означава, че губите пари, като ги държите там, вместо да поставите малко в CD или сметка с висока доходност вместо това.

Започнете с CD тук сега!

Не правете отстъпки за високодоходни спестовни сметки

Въпреки че компактдисковете имат множество предимства сега, не правете отстъпки и за високодоходни спестовни сметки. Те работят точно като обикновените спестовни сметки, макар и с по-висок лихвен процент. Освен това ще запазите достъпа, който имате с обичайния си акаунт (нещо, което няма да получите, като заключите средствата си в CD).

Въпреки че не са толкова високи, колкото най-добрите CD сметки, сметките с висока доходност също са чудесен начин да се възползвате от днешните завишени лихвени проценти. Научете повече за опциите си за високодоходни спестовни сметки тук.

Долната линия

Инфлацията има отрицателно въздействие върху десетки милиони хора. Но с малко сребърни подплати е важно да се възползвате, когато е възможно. Един от най-добрите начини е да отворите акаунт в CD сега и да започнете да печелите много по-висок процент от парите си. Високодоходните спестовни сметки също са от полза. Просто не оставяйте парите си недокоснати в обикновена спестовна сметка. Лихвите, които печелите там, са минимални и е малко вероятно изобщо да помогнат с нарастващите разходи, генерирани от инфлацията.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР