Защо толкова обичаме да похапваме шоколад? Учени от Великобритания са

...
Защо толкова обичаме да похапваме шоколад? Учени от Великобритания са
Коментари Харесай

Падна тайната на вкуса на шоколада

Защо толкоз обичаме да похапваме шоколад? Учени от Англия са разгадали тайната на усета на сладкото прелъщение, изследвайки по какъв начин то се трансформира в гладка емулсия в устата, написа Физ.орг.

Постижението им може да докара до основаването на здравословен нискомаслен шоколад, който все пак е прелестен за езика.
-->
Авторите на проучването от университета на Лийдс са изследвали физическите процеси, които протичат в устата, когато човек похапва шоколад, като за задачата са употребявали трибология. 

Трибологията е науката за контакта и триенето сред тела, които се движат едно по отношение на друго. В случая физиците са проучили механизмите на взаимоотношение сред шоколада и слюнката в устата.

В опита учените са употребявали първокласен черен шоколад и отпечатана на 3D принтер релефна повърхнина, наподобяваща език. Изследователите са разкрили, че при досег сред шоколада и езика неотложно се отделя лой, която образува филм в устата. Именно този мастен пласт придава на шоколада по този начин приятната гладкост.

Учените са стигнали до заключението, че общият дял на мазнините не играе огромна роля и е допустимо да се понижи концентрацията им в шоколада, което ще усили изгодите за здравето. За да се резервира познатото чувство от яденето на сладкото прелъщение, мастният пласт би трябвало да се нанесе върху външния пласт на шоколада.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР