Макрон гледа как политиката на Франция за Африка се разпада

...
Защо толкова често проблемите изглежда се влошават точно когато трябва
Коментари Харесай

Защо толкова често проблемите изглежда се влошават точно когато трябва да се подобряват?

Или във френско-африкански контекст, как стана така, че президентът Еманюел Макрон разглежда парцалите на френската политика - преврати в четири франкофонски държави - точно когато си мислеше, че е обърнал гръб на всички зъл постколониализъм от старите дни?

Никой не оспорва, че наистина е имало дълъг период - приблизително съответстващ на Студената война - когато Франция е използвала определен много негодничество и военни мускули, за да прокара интересите си в La Françafrique.

Но никой не може да отхвърли факта, че през последния четвърт век съобщението от Париж е, че тези дни – поне официално – са свършили.

Изчезна автоматичното искане френските войници да подкрепят един люлеещ се автократ; изчезнаха милионите подкупници, които помогнаха за финансирането на френските политически партии.

Вместо това днешните модни думи са „демократизация“, „овластяване“, „сътрудничество“ и „ангажираност“ с младите“. Според служител в Елисейския дворец: „Мина много време, откакто имахме наши хора в президентските дворци.“

Може би би било наивно да се преструваме че всичко е над борда и че все още няма нечестив натиск и подсладители, които преминават напред-назад между Париж и франкофонските столици.

Но със сигурност това също е диво преувеличение да се твърди, че френското влияние е нещо като преди.

Да вземем случая с Габон - често разглеждан като емблема на корумпирания постколониализъм - със сигурност е вярно, че бащата на сваления президент Али Бонго, Омар Бонго, беше смятан снизходително за „един от нашите“ от последователните френски президенти и се облагодетелстваше съответно, както и те.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР