Защо се проявява такава търпимост към режим, който нарушава правата

...
Защо се проявява такава търпимост към режим, който нарушава правата
Коментари Харесай

Саудитска Арабия - специален вид защитена диктатура

Защо се демонстрира такава толерантност към режим, който нарушава правата на индивида и чиято роля в района, изключително в Йемен, е проблематична, пита френският ежедневник Libération във връзка със среща на специалисти в Париж по отношение на филантропичната рецесия в Йемен.

Престолонаследникът Мохамед Бен Салман (MBS) обича да се показва като реформатор на Саудитска Арабия. След като отвори вратите на футболните игрища и музикалните концерти за дами, той неотдавна подписа и разрешителната заповед, която им дава право да карат. Много наблюдаващи показаха този прогрес като " гражданска война ". Тези похвали са стеснителен знак за неналичието на сериозен взор към тази страна, като в същото време разкриват силата на лобирането в Рияд, където се оферират услугите на четири от най-големите френски компании за връзки с обществеността.

Как да оценим обективно тези няколко промени. Жените? Миналия месец полицията на режима затвори няколко активистки като Айша ал-Менай или Хаса ал-Шейх, исторически фигури в битката за правата на дамите. Сякаш дворецът желае да изпрати обръщение, че новите постижения са заслуга на младия принц, а не последица от ангажимент на гражданското общество. Иман ан- Нафан, създател на блога " Саудитска жена " и персона в битката против мъжкото доминиране, към момента е държана на скрито място зад решетките с други феминистки. Опозорена от формалната преса, тя е описвана като " продажница ".

Човешките права? Равносметката е непостижима. Ако Китай води при изтезанията (84% от общия брой през 2017 г.) пред Иран и Саудитска Арабия, то подредбата на триото се обръща в противоположна посока, в случай че става въпрос за популацията на страната; тогава водач е Рияд с коефициент на осъществяване 12 пъти по-висок от този на Пекин! В сферата на наказванията кралството продължава да ползва същите присъди като несъществуващата ислямска страна ДАЕШ: ампутации за кражба, ликвидиране с камъни за прелюбодейство, изтезания и обществено рязане на глави, разтягане на кръст, излагане на трупове до гниене на плътта, изтезания на малолетни - всички на обществено място.

Случаите на Раиф Бадауи или Али Мохамед ан-Нимр са показателни в това отношение. Първият беше наказан на 10 години затвор и 1 000 удара с бич, последвани от възбрана за овакантяване на страната за водене на блог, призоваващ за повече права и свободи в страната. В пандиза от юни 2012 година, той изтърпява обществено наказване на " траншове " от по 50 удара на равни шпации... Съпругата му, политически емигрант в Канада, е загрижена за здравето му, защото страда от разнообразни болести и никой не знае дали получава съответно лекуване. Вторият, задържан като малолетен по време на митингите на " Саудитска пролет " от 2011 година, той безспорно е жертва на обстоятелството, че е племенник на известния свещеник и опозиционен шиитски шейх Нимр Бакр ан-Нимр, наказан на гибел на 2 януари 2016 година и след това обезглавен и разпънат. Трябва да се означи, че за наставление, религиозният лидер е бил убит обществено, дружно с 45 сунитски салафисти, считани за терористи. Други пандизчии като Абдулла аз-Захир и Дауд ал-Мархун, преследвани за присъединяване в демонстрации, могат да бъдат екзекутирани всеки миг.

В Саудитска Арабия, за разлика от всички останали мюсюлмански страни, не се толерира вяра, друга от исляма, а вероотстъпничеството и атеизма се квалифицират като " тероризъм ", който заслужава смъртно наказване. Палестинският стихотворец Ашраф Фаяд, който е наказан на гибел, е живото доказателство за това. Според шериатския съд той насърчавал атеизма в една от книгите си. Да не приказваме, че саудитското кралство продължава да популяризира по света салафизъм - матрицата на актуалния обречен на смърт джихад, който с изключение на хилядите жертви в мюсюлманския свят е предизвикал гибелта на 240 души по улиците на Париж и е ранил 900 други...

През септември 1999 година в багажа на филипинеца Фаустино Салазар бяха открити два шоколада, съдържащи алкохол. Обвиняемият се опита да се отбрани, като съобщи, че е купил шоколада от магазин за безмитна търговия на летище Бахрейн, само че е наказан на 75 удара с бич и четири месеца затвор. През май 2013 година две прислужници от Югоизточна Азия бяха наказани на 1000 удара с бич и 10 години затвор за " вреди от магия ", породени на техните работодатели. През 2007 година един египетски фармацевт, Мустафа Ибрахим, беше упрекнат в " упражняване на магия и магьосничество, блудничество и опозоряване на Корана ". Съседите му го бяха обвинили, че " държал Корана в тоалетната си ". Данните от следствието демонстрират, че употребявайки черна магия, Ибрахим разрушил връзката на една съпружеска двойка и държал в жилището си книга за магьосничество, свещи с тайнствени надписи и билки със странна миризма. Впоследствие фармацевтът е обезглавен със сабя. Дали саудитските екзекутори ще страдат от претоварване на работното място заради честотата на физическите санкции в кралството? През юни 2017 година управляващите в Рияд наеха на работа осем нови резачи на глави.

В районен проект, нужно ли е да се напомня, че режимът играе водеща роля в дестабилизирането на огромна част от Близкия изток? Подкрепата за ислямистки групи в Сирия стартира да пресъхва.

Що се отнася до Бахрейн, окупационните му войски са тези, които от седем години поддържат на една ръка разстояние сунитската монархия ал-Халифа, която съвсем беше свалена от власт от национално придвижване, искащо обществена правдивост. Оттогава по-голямата част от популацията на архипелага живее в обстановка на военно състояние, с случайни арести, възбрана на политически партии, тотална обсада против села " дисиденти " и лишаване на поданство всеки ден...

В Йемен, който е във война, желана и провокирана от Mохамед бин Салман до момента в който беше министър на защитата, клането продължава безмълвно и страната, след зараза от холера, е застрашена от апетит. Ситуацията през днешния ден е по-лоша с насилственото нахлуване, поръчано преди няколко дни от саудитските и емирските войски в пристанище ал-Худейда, през което идват по-голямата част от вноса и интернационалната помощ.

При тези условия и до момента в който в Париж се организира среща за филантропичната драма, която претърпява Йемен, по какъв начин да разбираме раболепното безмълвие на доста политици и медии, описващи като " гражданска война " дейностите на младия принц като се има поради, че изброяването на идентични актове би приковало на позорния дирек всяка друга страна по света? Ако ограниченията по отношение на дамите се афишират като " гражданска война ", тогава Ким Чен-ун би трябвало да отвори Макдоналдс в Пхенян, с цел да покаже желанието си да " демократизира " страната. Все отново той би трябвало да разполага със средствата да си разреши същите мрежи на въздействие като саудитската " предпазена тирания ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР