Защо се получава така че само България и Полша в

...
Защо се получава така че само България и Полша в
Коментари Харесай

Експерти: Без газ няма да останем, въпросът е колко по-бедни ще станем

Защо се получава тъй че единствено България и Полша сега са със спрени доставки?

"Ние повече от месец сме известени, че това може да се случи. Знаем, че има декрет на съветския президент. Техните компании би трябвало да се приведат надлежно съветското законодателство и са известили при нас, че би трябвало да се открие сметка, която да е в рубли, да има превалутиране и да се заплаща с рубли ", съобщи някогашният изпълнителен шеф на "Българския енергиен холдинг " Валентин Николов в студиото на предаването "Брюксел 1 " по

По думите му това е една огромна спекулация.

"Добре е, ще се откъснем от зависимостта на "Газпром ". Добре, несъмнено, на каква цена виждаме, само че за какво нищо не е направено по въпроса, внезапно се появиха медиатори. Изведнъж се появи една компания, която е била шеф на шефа на "Булгаргаз ". Това не, че е необичайно. То си е напряко за спецслужбите. Аз персонално бих проучил този въпрос ", разяснява Валентин Николов.

"България може да се върне към остарялото състояние, несъмнено, само че съм сигурен, че няма да го направи. Отношенията, изказванията на премиера, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката, ясно ни демонстрират, че те са избрали различен път. Както сподели господин Николов, пътят на медиаторите, на комисионерите ", уточни ротационният ръководител на "Асоциацията на работодателските организации " Добри Митрев.

Митрев посочи, че страните заплащат във валута, в която са подписани договорите.

"Оттам се превалутира в рубли, просто съветската страна през банката ги получава в рубли, само че те са изнасяни по типа на валута, каквото е записана в техните контракти. За България, доколкото ми е известно, тя е в долари. Така че във всяка от тези страни, всяка от газовите компании, които закупуват газ от "Газпром " заплащат във валутата, с която има съществуващи дълготрайни контракти ", добави той.

Неговото мнение е, че до 2027 година Европа не може да замести съветското гориво с друго такова, няма такива потенциали в света, няма такива благоприятни условия за превозване на този газ.

"Ние без газ няма да останем. Въпросът е какъв брой по-бедни ще станем и какъв брой повече компании ще банкрутират? Това е питането ", сподели някогашният изпълнителен шеф на "Българския енергиен холдинг ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР