Защо се бави вкарването на данните от тестовете и понякога

...
Защо се бави вкарването на данните от тестовете и понякога
Коментари Харесай

Започват масови проверки за закъснели данни от PCR тестове


Защо се бави вкарването на данните от тестванията и от време на време позитивни пациенти схващат за резултата си с дни забавяне. Това се закани да инспекции здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Започват всеобщи инспекции на държавни и частни лаборатории и въвеждането на позитивните проби в единната осведомителна система, разгласи министърът по време на визитата си в ЦСМП-София, където бяха предоставени първите бусове, които ще оказват помощ на колите за спешна помощ в столицата.

Министърът предизвести, че на следващия ден се чакат данни, които се дължат на такова струпване от предишни дни. Ангелов сподели още, че поради забавеното подаване на данните самите РЗИ-та се обаждат със забавяне на хората, които би трябвало да бъдат карантинирани, а до момента в който информацията стигне до персоналния доктор, който пък би трябвало да издаде болничен, времето за документа към този момент е изтекло. Министърът отсече малко, че „ това към този момент няма да се търпи “.

От думите му стана ясно, че към този момент е издадена заповед, съгласно която лечебните заведения, които отхвърлят да разкрият коронавирус отделения, ще прекратят взаимоотношенията си с НЗОК.

Все още огромна част от софийските лечебни заведения обаче не са подхванали нужните старания за откриване на тези кревати. Понеже има в обществените мрежи информация, че съм размахвал пръст на българските лекари, изрично и в противен случай – почитам всички български лекари, оценявам ги, аз съм един от тях, само че не мога да не бъда ядосан на шефовете на лечебни заведения, че не извършват заповедта на министъра, по този начин, както е издадена, разясни проф. Ангелов, който бе шеф на „ Александровска болница “ преди да стане министър. Той сподели още, че персонално потегля на инспекции из лечебните заведения, с цел да увери с очите си дали се съблюдава заповедта му.

Към сегашния миг нямаме потребност от откриване на профилирани лечебни заведения, съобщи още министърът.

В 16.00 часа ще се срещна с представителите на компаниите за частните коли за спешна помощ, а след тях ще се срещна с представители на компаниите, които дават таксиметрови услуги. С частните лечебни заведения ще имам спомагателна среща, с цел да чуя техните оферти. Техните оферти са обсъждани неведнъж в Министерството, уточни Ангелов.

Според него за момента няма потребност от откриване на полеви лечебни заведения. Когато имаме в системата над 40% претовареност на леглата, ще обмисляме вид за увеличение на леглата по различни способи. Около 2000 кревати са заети сега за Коронавирус пациенти, а към 700 са в София. Около 650 са заетите с Коронавирус пациенти, като сме обезпечили по моята заповед за обезпечаване на 10% потенциал 1200 кревати, изясни още той.

По-добре е да стигнеш до лечебното заведение, в сравнение с да стоиш у дома и да чакаш кола за спешна помощ. Това е задачата на новите коли. В тези коли, които в допълнение осигуряваме, имаме водач, подготвен парамедик и фелдшери, които ще бъдат разполагаем, с цел да бъдат пациентите мониторирани по пътя от вкъщи им до болничното заведение, уточни още министърът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР