Защо пациентка в тежко състояние е накарана да заплати сама

...
Защо пациентка в тежко състояние е накарана да заплати сама
Коментари Харесай

От болница в Стара Загора върнали пациентка у дома заради положителен тест за COVID-19


Защо пациентка в тежко положение е накарана да заплати сама проби за ковид и след първа позитивна проба е върната вкъщи, с цел да изчака там резултатите от теста. С тези и други въпроси се обръщат към здравния министър от Българска социалистическа партия –Стара Загора, които също така подават сигнал до министъра и до прокуратурата. Има тъжба на жители, недоволни от оказаната им незабавна здравна помощ в регионалния град.

Социалистите се надяват за осъществяване на прецизна инспекция и предприемане на всички законосъобразни ограничения за отбрана здравето и правата на хората в обстановка на пандемия от Covid-19. Те чакат инспекцията да отговорина следните въпроси:

1. Пациент, попаднал в Спешно поделение, следва ли да заплаща както бързия тест, по този начин също и високотехнологичното RT-PCR проучване за COVID-19?

2. Следва ли да бъде прегледан пациент и по-късно признат за лекуване в УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович” АД, в случай че няма в себе си пари за тези проучвания? Как е решен въпросът според заповедта на изпълнителния шеф и какви са обстоятелствата до този миг в такива случаи и какви ще бъдат след това след актуалната тъжба?

3. След предаването на секрет за бърз тест за COVID-19 следва ли пациентът да извърши четири пътувания с таксиметров транспорт до приемането му за лекуване, изключително след съществуването на позитивен резултат? Тези пътувания, съгласно нас, са рискови за спомагателното разпространяване на вируса в тази пандемична конюнктура?!

4. Следва ли да се върнат на пациента разноските за двете проучвания - за бързия тест и за PCR – теста? Тези проучвания не влизат ли в клиничната пътека?

Накратко историята на жителите:

В началото на м. август те се обръщат към Центъра за незабавна здравна помощ - Стара Загора, поради изпадането на стара жена в общо тежко положение. Линейката идва съвсем незабавно и след медицинския обзор е откарана в Спешно поделение на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович” АД на улица „ Генерал Столетов” № 2. Дежурният екип уведомява гражданката, че следва да направи бърз тест за Коронавирус – 19 на стойност 30.00 лева Оказва се, че той е с позитивен резултат.Гражданката е върната вкъщи, с цел да пристигна на другия ден и да направи финален РСR тест, заплащайки110 лева, резултатът от който ще бъде подготвен след 24 часа. От Спешното поделение ги осведомят, че според от него ще се реши по-нататък къде да бъде ориентирана пациентката. На идващия ден резултатът eотрицателен. Гражданите описват, че в Спешното поделение са били извънредно груби към случая, отпращали са ги към частна болница. След намесата на дежурния доктор са изготвенидокументите за приемв поделение „ Гръдна хирургия”на УМБАЛ „ Проф. д-рСтоян Киркович” АД.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР