Защо много хора преяждат с чипс, зърнени закуски, торти, пудинги

...
Защо много хора преяждат с чипс, зърнени закуски, торти, пудинги
Коментари Харесай

Това е илюзия за храна: Преяждаме с ултрапреработени храни

Защо доста хора преяждат с чипс, зърнени закуски, торти, пудинги и други ултрапреработени храни, макар че знаят, че тези храни може да не са здравословни?

Според новите научни проучвания това може да се дължи на индустриалните процеси, които " авансово смилат " суровите хранителни съставки - основават ултрапреработени храни, които заобикалят сигналите на организма за задоволеност.

Какво значи " авансово модифицирана храна "? За производството на евтина и вкусна храна, която се пакетира за улеснение, главните хранителни култури като царевица, пшеница и картофи се раздробяват на молекулярните им елементи - нишестени брашна, протеинови изолати, мазнини и масла - или това, което производителите назовават " каши ".

Why are we so unhealthy?

Simple. We eat too many ultra-processed foods.
— The Carnivore Bar (@thecarnivorebar)
" По-голямата част от това, което се извлича, е нишестена суспензия, млечна примес от нишесте и вода, само че също по този начин имаме извлечени протеини и фибри ", съгласно видеообяснение на процеса от Starch Europe, част от Европейската асоциация на нишестената промишленост.

" Приблизително половината от нишестената суспензия отива за произвеждане на захари на основата на нишесте и други производни ", се споделя във видеото. " Те се основават посредством хидролиза - развой, сходен на човешкото храносмилане ".

След това, благодарение на изкуствени оцветители, ароматизатори и емулгатори, сходни на лепило, тези каши се нагряват, разрушават, оформят или екструдират във всякаква храна, която производителят може да измисли.

Добавя се точното съответствие на захар, сол и мазнини, с цел да се погъделичкат вкусовите ни рецептори, и се ражда ултрапреработена храна, която е съвсем неустоима, споделя експертът по инфекциозни заболявания доктор Крис ван Тулекен, доцент в Университетския лицей в Лондон.

" Това може да бъде пица, в случай че сложите малко сирене и домати от горната страна. Може да е хлебче за бургер. Може да е зърнено барче, зърнена закуска, сладолед или сладкарски произведения - всички те имат еднакъв лист с съществени изходни съставки ", споделя ван Тулекен, помощник на Би Би Си, който е създател на книгата " Ultra-Processed People: Защо всички ядем неща, които не са храна... и за какво не можем да спрем? "

" Това е заблуда за храна ", прибавя той. " Но е доста скъпо и мъчно за една хранителна компания да направи храна, която е същинска и цялостна, и доста по-евтино за питателните компании да унищожат същинските храни, да ги трансфорат в молекули и по-късно да ги сглобят още веднъж, с цел да създадат каквото си желаят ".

Според специалистите ултрапреработената храна е бърза и лесна за храносмилане, сходно на храната, с която птиците майки хранят бебетата си в гнездото. Но човешката храносмилателна система не е основана да работи по този метод.

Why many ultra-processed foods are so unhealthy - The Washington Post
— Tarbir Shahpuri (@tarbirshahpuri)
Започвайки със зъби, предопределени да раздират храната, човешката стомашно-чревна система е еволюирала по този начин, че да разгражда цели храни на другите им хранителни съставни елементи, да всмуква витамините, минералите и микроелементите и по-късно да изхвърля несмилаемите останки и фибри под формата на изпражнения.

Когато обаче храната минава през храносмилателната система по метод, който майката природа не е планувала, организмът губи способността си да изпраща сигнал за задоволеност към мозъка , споделя доктор Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот, основал неправителствената организация True Health Initiative - световна коалиция от специалисти, отдадена на медицина на метода на живот.

" На процедура заобикаляте резултата на рецептора за разпъване в стомаха ", споделя Кац. " Преди още рецепторите за разпъване да ви кажат: " Ей, стига толкоз ", вие към този момент сте приели два пъти повече калории, в сравнение с ви трябват ".

Според изчисленията 73% от питателните артикули в Съединени американски щати се състоят от ултрапреработени храни. Въпреки това е мъчно да се дефинира главното влияние на тези храни върху организма, защото съвсем всички проучвания в региона на храненето са с бдителен темперамент. Трудно е да се направи рандомизирано клинично изследване, което се счита за златен стандарт в проучванията, като се принудят хората да ядат единствено избрани натурални храни.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР