Защо крайбрежните общности трябва да се страхуват от буря

...
Почти половината от всички смъртни случаи от тропически циклони идват
Коментари Харесай

Почти половината от всички смъртни случаи от тропически циклони идват от буря.

Докато много хора се съсредоточават върху скоростта на вятъра на бурите, по-голямата опасност често идва от водата, която тече от океана.

„Приливът на буря е покачване на нивото на водата, причинено от силен вятър на буря, който изтласква водата на брега“, каза метеорологът на CNN Брандън Милър. „Вятърът буквално натрупва океанската вода и я избутва на сушата.“

И вълната на бурята представлява почти половината от всички смъртни случаи, свързани с урагани, според Националната администрация за океаните и атмосферата.

По време на урагана Катрина през 2005 г. вълната на бурята достигна 25 до 28 фута над нормалните нива на прилив. При урагана Иън през 2022 г. той достигна височина от 18 фута в югозападна Флорида.

Цялата тази вода няма къде да отиде

Бурното вълнение също може да влоши наводненията. Тъй като водата се натрупва по крайбрежието, реките и потоците, които обикновено се вливат в океана, могат да се задръстят по-нагоре по течението, което води до повишаване на нивата на водата.

Тази вода просто не напуска. В зависимост от това колко вода се изтласква на брега и водосбора на района, тя може да се мотае наоколо, причинявайки допълнителни щети.

Поради климатичната криза вълните от бури се превърнаха в още по-голяма заплаха през последните години.

„Морските нива са се повишили на повечето места с около 1 фут през последния век. По-високото изходно ниво на океана позволява на бурните вълни да достигнат още по-високи нива, увеличавайки разрушителните си способности“, каза Милър.

Темповете на покачване на морското равнище се увеличават, тъй като температурите на океана се издигат до нови върхове всяка година, което ще продължи да увеличава заплахата за крайбрежните общности, особено по време на силни бури.

„Обратното“ бурно вълнение може да бъде опасно

„Обратно бурно вълнение“ също може да се случи по време на силни бури. Това е моментът, когато водата действително се отдръпва от бреговата линия обратно в океана, тъй като ветровете изтласкват водата от плитките зони.

Точно преди ураганът да достигне сушата, водата се отдръпва по крайбрежието, докато ветровете на бурята духат от сушата към океана, разкривайки земята, която обикновено е под вода.

В крайна сметка тази вода се връща на брега с много по-голяма сила, наводнявайки крайбрежните общности.

Това може да бъде опасно, защото хората често излизат на гола или непокрита земя, за да правят снимки, да грабват миди и т.н. Но водата може да се върне обратно също толкова бързо, колкото е излязла, хващайки хората неподготвени.

Джийн Норман, Джъдсън Джоунс и Емили Смит от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР