Защо хората обичат пчелите и мразят осите?Хората съвсем не обичат

...
Защо хората обичат пчелите и мразят осите?Хората съвсем не обичат
Коментари Харесай

Защо хората обичат пчелите и мразят осите?

Защо хората обичат пчелите и ненавиждат осите?
Хората напълно не обичат доста осите и се боят от тях, до момента в който към пчелите изпитват топли усеща. Според данни на сп. „ Екологична ентомология “ (в допитване до 750 души от 46 страни по света) хората се отнасят към пчелите с обич и почитание. А осите напряко не могат да бъдат изтърпявани от феновете на пикници поради ужилванията.

Изследователите допускат, че такова отношение не е заслужено, тъй като осите имат също такава екологична стойност, както и пчелите.

Учените даже оферират да стартира специфична акция за разпространение на осите и възстановяване на техния имидж. Участниците в проучването били помолени да оценят разнообразни инсекти по канара от -5 до +5. Пчелите получили оценки от плюс три нагоре, а осите – от минус три надолу.

Асоциациите, които будят пчелите в интервюираните, били „ мед “, “цветя “, “опрашване “. При осите пък са „ ужилване “, „ натрапчивост “, „ рискови “.

Но осите също опрашват цветята, убиват вредители и също по този начин са потребни за околната среда като пчелите, настояват учените.

Изследването е било ръководено от Сириан Самнър от Университетския лицей на Лондон. Според нея хората не обичат осите заради това, че просто не знаят значимата им роля в природата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР