Защо европейското право надделя пред българското по казуса Христо Бисеров?

...
Защо европейското право надделя пред българското по казуса Христо Бисеров?
Коментари Харесай

Правосъдният министър се оправда с времето за законовата си промяна, която уж трябваше да осъди Бисеров

Защо европейското право надви пред българското по проблема " Христо Бисеров "? Отговорът на правосъдния министър Данаил Кирилов, който внесе законовата смяна като народен представител на ГЕРБ и ръководител на парламентарната правна комисия пред БНР беше извънредно йезуитски – че със правосъдното решение се потвърдило, че има спор за граждаската конфискация.
Кирилов съобщи, че правосъдното решение за Бисеров е тъкмо, тъй като " фактическият състав " по случая настъпил тъкмо тогава, когато се обсъждала законовата смяна в Народното събрание т.е. законът още не е бил влезнал в действие . " Питайте българските жители дали са съгласни с гражданската конфискация ", добави правосъдният министър.
Припомняме, че в претекстовете на съда написа, че Законът за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) в частта му за конфискацията опонира на Директива 2014/42/ЕС за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз и по тази причина съдът взема решение да приложи европейското право. В случая с Бисеров закононарушение няма, защото беше оневинен за данъчни и валутни закононарушения, а обвиняванията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.
За да приключи производството против Бисерови, Апелативният съд цитира и член 4 от Директивата, в който се споделя, че държавите-членки вземат ограничения, с цел да могат да правят конфискация на имущество, при изискване че има влезнала в действие неоправдателна присъда за осъществено закононарушение. Дори и в наредбите за " разширена конфискация " в директивата се споделя, че тя се ползва във връзка с имуществото на " наказаното лице ", като са изброени и закононарушенията, за които би трябвало да е наказано.
Уникалното в тази ситуация е, че на първа инстанция съдът също приключи делото против Бисеров, поради което беше изменен ЗПКОНПИ. Сега обаче, въпреки да има смяна, и на втора инстанция обстановката е същата. А също така, КПКОНПИ би трябвало да заплати 51 900 лв. разходи на Бисеров и фамилията му, тъй като Бисеров е платил за юристи 9900 лв., брачната половинка му Мария – 25 000 лв., а доведеният му наследник Ивайло Главинков – 17 000 лв..
Срещу Мария Бисерова и Ивайло Главинков има още едно дело за конфискация, което е още в Софийския областен съд (СОС). Искът на КПКОНПИ по него е за над 4 млн. лв. и той също е резултат от прекратеното към този момент обвиняване в пране на пари против Бисеров и Главинков. Преди 3 години съдът приключи делото за конфискация против Главинков и майка му, а определението беше доказано от Апелативния съд, само че Върховен касационен съд възобнови делото тъкмо поради смяната в закона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР