Защо еритрейските фракции се биеха по улиците на Израел?

...
Голям брой еритрейци, някои подкрепящи правителството на страната, а други
Коментари Харесай

Голям брой еритрейци, някои подкрепящи правителството на страната, а други му се противопоставяха, се биеха по улиците на Израел.

Повече от 100 души, включително няколко десетки полицаи, бяха ранени по време на боевете, но няма съобщения за смъртни случаи.

И така, кои са еритрейците в Израел, защо се биеха и какво е планирал премиерът Бенямин Нетаняху за тях?

Кои са те?

Хиляди еритрейци пристигнаха в Израел, много от които бягат от тежките условия в родината си.

Еритрея е под управлението на президента Исаяс Аверки повече от 30 години, след като бившият партизанин поведе силите си до победа, сложила край на 30-годишната война за независимост от съседна Етиопия.

77-годишният никога не е провеждал избори, нито е формирал парламент или независима съдебна система. Той забрани политическите партии и се нарежда като един от най-лошите лидери в света по отношение на свободата на изразяване и свободата на печата.

Президентът също така налага строга задължителна военна служба и система за принудителен труд, което накара много еритрейци да избягат през десетилетията, като някои се присъединиха към други африкански бежанци, пътували до Израел.

Смята се, че около 25 000 африкански бежанци живеят в Израел, повечето от които са от Судан и Еритрея.

Но Израел признава много ограничен брой за легитимни търсещи убежище, като ги разглежда предимно като икономически мигранти, които трябва да напуснат.

Защо се караха?

Сражението избухна в неделя, когато посолството на Еритрея в Израел проведе събитие за отбелязване на 30 години от независимостта.

Критиците на правителството на Afwerki го видяха като нагъл опит да се отпразнува управлението на диктатор, така че се приближиха до мястото със стотици.

Съобщава се, че те са пробили полицейските бариери, тъй като полицаите изглеждат неподготвени за толкова голям брой, а видеоклипове показват счупени прозорци на полицейски и други коли, както и щети на близките магазини. Мястото също беше вандализирано със счупени столове и маси.

Еритрейците, които присъстваха на събитието в подкрепа на правителството на Afwerki, се сбиха с протестиращите. Кадри онлайн показват как привърженици бият протестиращи с бухалки и хвърлят камъни.

„Няма повече диктатор“, протестиращите бяха забелязани да скандират във видеоклипове в социалните медии.

„Защо избягахме от нашата страна? Заради този диктатор. Защо празнуват днес тук? Защо израелската полиция им даде разрешение да празнуват за този диктатор? попита един протестиращ.

Израелската полиция прогони тълпите, използвайки сълзотворен газ, шокови гранати и бойни патрони. Някои снимки показват офицери на коне.

Какъв е планът на Нетаняху?

Израелският премиер бързо осъди инцидента и благодари на полицейските служители, че са се справили с тълпите.

Той свика специален министерски екип в неделя, за да оцени начините за справяне с „нелегалните проникнали лица“, които нарушават закона и представляват заплаха за „бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава“.

Премиерът каза на срещата, че планът му да построи ограда на границата на страната с Египет преди десетилетие, за да спре потока от африкански бежанци, е проработил и той критикува Върховния съд за блокиране на редица други негови предложения за принудително напускане търсещи убежище, които са успели да влязат преди издигането на оградата.

Докато похвали решението да се игнорира план на ООН, който ще даде гражданство на 16 000 търсещи убежище, той каза, че събитията в неделя „прекрачиха червената линия“ и обяви намерението си да експулсира всички африкански мигранти.

Наистина ли може да изгони африканци?

През годините Израел е изпробвал различни схеми, за да принуди африканците да напуснат, включително изпращане на мнозина в отдалечен затвор, задържане на част от заплатите им, докато не се съгласят да напуснат страната или предлагане на плащания в брой, за да се преместят някъде в Африка .

Критиците на подобни тактики казаха, че те показват намеренията на правителството да се опита да принуди търсещите убежище да напуснат Израел.

Политическото разделение на Израел също беше показано.

Крайнодясното коалиционно правителство на Нетаняху призова за депортации, като същевременно обвини Върховния съд за блокиране на опитите за депортиране в миналото. Но членовете на опозицията бяха по-умерени, като казаха, че правителствата през годините не са успели напълно да разберат и да се справят с проблема.

Съгласно международното право Израел не може принудително да изпраща хора обратно в страна, където животът или свободата им може да са изложени на риск.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР