Защо е важно да приемаме фолиева киселина, съветват експерти. Фолиевата

...
Защо е важно да приемаме фолиева киселина, съветват експерти. Фолиевата
Коментари Харесай

Защо е важно да приемаме фолиева киселина?

Защо е значимо да одобряваме фолиева киселина, поучават специалисти. Фолиевата киселина (витамин B9) е водоразтворим витамин и не се създава в тялото. Фолиевата киселина е нужна на бременните дами, защото предотвратява вродени малформации на плода. Какви други изгоди има от витамин B9, какви са неговите дози и странични резултати?

Витамин B9 работи в процеса на разделяне на клетките, образуването на азотни основи, които са част от ДНК, развиването на алените кръвни кафези. Фолиевата киселина се съдържа в зелените листни зеленчуци, постното месо, млякото и яйцата. Наличието на фолат в храните не обезпечава дневната потребност. Добавянето на фолиева киселина може да помогне.

Трябва ли да приемате добавки с фолиева киселина?

Фолиевата киселина е основана от индивида версия на фолата. Човешкото тяло не може да създава това вещество независимо.

Фолатът работи при възобновяване на генетичната информация (включително ДНК). Пример: с нездравословното влияние на слънчевите лъчи върху кожата, UV радиацията поврежда генетичния код на клетките на дермата. А фолатът ви разрешава да елиминирате получените вреди.

Подпомагане на клетъчното разделяне

Всички кафези в тялото ни непрестанно се разделят. Фолиевата киселина обезпечава здравословно клетъчно разделяне и вярно прекопирване на генетична информация.

Осигуряване на производството на протеини и червени кръвни кафези

Фолиевата киселина подкрепя трансформацията на хомоцистеин в метионин, който взе участие в производството на протеини. В допълнение, фолиевата киселина обезпечава узряването на еритроцитите (червените кръвни клетки), поддържайки тяхната здравословна централизация в кръвта.

Препоръчителна доза фолиева киселина

Нормалната доза фолиева киселина е 400 mcg дневно, съобразена с страната на престояване. По принцип, нормата от 1000 mcg не провокира странични резултати. СЗО е оповестила доза фолат от 400-800 mcg дневно за дами, които възнамеряват да заченат дете.

Фолат за бременни дами

Приблизително 50% от дамите имат недостиг на витамин В9 (фолат). Ако планирате бременност, приемането на фолиева киселина в продължение на три до четири месеца преди оплождането понижава вероятността от малформации в развиването на плода с към 80%. Защо фолиевата киселина е нужна в процеса на раждане и опитите за забременяване?

Важен е за цялостното развиване на гръбначния мозък и мозъка на плода. В ранните стадии на бременността плодът наподобява като група от кафези. Те ще бъдат разграничени на така наречен клъстери. Клъстерите образуват гънки, част от които основават невралната тръба – основа на гръбначния и основния мозък. Ето за какво, е значимо да започнете да приемате добавка с фолиева киселина авансово.

Липсата на витамин В9 може да има следните последствия за бременната жена: отлепване на плацентата, прибързано раждане, анемия, патология на невралната тръба на плода, хидроцефалия и други малформации.

Странични резултати на фолиевата киселина

Добавките с фолиева киселина се понасят добре от организма. Няма известни странични резултати от тази добавка. Има единствено единични случаи на гадене, повръщане, неприятно храносмилане при приложимост на фолиева киселина.

Ако възнамерявате да приемате фолиева киселина, значимо е да се запознаете с информация какви други витамини и микроелементи има в нейния състав. Допълнителните съставни елементи на добавката може да имат различен целесъобразен банкет, с изключение на самата фолиева киселина.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР