Защо държавните социологически проучвания тази събота са ключови за управлението на малайзийския премиер Ануар

...
През последните две седмици малайзийският премиер Ануар Ибрахим обиколи страната
Коментари Харесай

През последните две седмици малайзийският премиер Ануар Ибрахим обиколи страната на зигзаг на избори кампания, която представи привлекателността на политическата стабилност и неговата концепция за прогресивно правителство

От EILEEN NG Associated Press, 9 август 2023 г., 22:39 ч. Предизборна кампания, която представи привлекателността на политическата стабилност и неговата концепция за прогресивно правителство. Само след девет месеца на власт, неговото зараждащо се правителство ще бъде изправено пред първия си тест за популярност на ключовите щатски избори в събота.

Проучванията са широко разглеждани като ранен референдум както за Ануар лидерството, а също и силата на ислямистката опозиция след общите избори през ноември, предизвикали разделение. Резултатът от изборите може да повлияе на посоката на националната политика - и на стабилността на страната. Преди Ануар Малайзия имаше трима министър-председатели от 2018 г. насам, след като депутатите смениха подкрепата си заради политическата си позиция.

Ето един поглед към значението на местните избори и какво означават те за Ануар и страната.

ЗАЩО ИЗБОРИТЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ СЕГА?

Шест от 13-те щата на Малайзия провеждат избори сега, защото местните власти отказаха да свикат предсрочни избори едновременно с общите избори през ноември. Те посочиха необходимостта да се подготвят за наводнения по време на годишния сезон на мусоните в края на годината.

Амир Фарийд Рахим, директор по стратегията в консултантската компания за политически риск KRA Group, каза, че анкетите са основно „мини общи избори.“

Близо 10 милиона гласоподаватели, или около половината от електората на страната, ще изберат 245 членове на събранието в шест щата, които допринасят с повече от 50 % от брутния вътрешен продукт на Малайзия: Селангор и Пенанг, два от най-богатите щати в страната, както и Негери Сембилан, се контролират от мултиетническия алианс Pakatan Harapan (PH) на Анвар. Три по-бедни щата на Малайзия - Кедах, Келантан и Теренгану - бяха управлявани от консервативната Панмалайзийска ислямска партия (PAS).

КАК ДЪРЖАВНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ВЛИЯЯТ НА НАЦИОНАЛНАТА ПОЛИТИКА?

Въпреки че местните избори нямат пряко въздействие върху федералното правителство, резултатът може да сигнализира дали многокоалиционното правителство на Ануар може да издържи пълен петгодишен мандат.

Ако опозицията поеме контрола над щатите, водени от блока на Ануар, или по друг начин има силно представяне в щатските проучвания, това ще окаже натиск върху Ануар и може да разклати стабилността на неговото правителство, казват анализатори.

Съюзът PH на Ануар спечели най-много места, но не успя да спечели мнозинство, след като общите избори през ноември доведоха до безпрецедентно разсеян парламент. По заповед на краля на нацията съперничещи партии се събраха, за да формират правителството на единството на Ануар. Подкрепата на доминиращата някога Обединена малайска национална организация (UMNO) и други по-малки партии даде на Ануар мнозинство от две трети в парламента, най-силното от 15 години. Но анализаторите казват, че този хлабав съюз се възприема като нестабилен и се нуждае от по-силна подкрепа от етническото малайско мнозинство в страната.

Изненадващо силен скок на малайските гласове през ноември даде на блока Perikatan Nasional (PN), воден от бившия премиер Мухидин Ясин, 74 от 222 места в парламента. Блокът PN включва PAS, която се очертава като най-голямата партия в парламента.

„Това е лакмусов тест за това дали гласоподавателите – включително решаващото малайско-мюсюлманско мнозинство – са затоплили или поне са приели новите подредби в малайзийската политика“, каза KRA's Амир.

КОИ СА ПАРТИИТЕ И ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ?

Лидерството на Ануар облекчи страховете за по-голяма ислямизация но той е изправен пред предизвикателство да повиши привлекателността си сред малайската общност.По закон всички малайци са мюсюлмани и ислямът е официалната религия в Малайзия.Много малайци смятат Ануар за твърде либерален и се страхуват от ислямската си идентичност и икономически привилегии под десетилетна програмата за положителни действия може да бъде премахната Малайците съставляват над 2/3 от 33-те милиона души в Малайзия. се позиционира като защитник на исляма, през ноември отразява нарастващия религиозен консерватизъм сред малайците.Въпреки лошите икономически резултати в трите щата, които управлява, PAS запази лоялност чрез своята религиозна програма. Партньорството му с по-умерената малайска партия на Мухидин помогна за облекчаване на страховете относно твърдата му позиция. Той разшири влиянието си от селските райони на север на страната, като се облагодетелства най-много от спада в традиционната малайска подкрепа за опетненото от присадки UMNO.

Лидерите на PAS засилиха расовата и религиозна реторика в навечерието на изборите. В публикация във Facebook тази седмица твърдолинейният лидер на PAS Абдул Хади Ауанг намекна, че опозицията може да свали правителството на Ануар, ако помете всичките шест щата.

Но чистият имидж на PN може да е беше наранен, след като няколко от неговите лидери бяха изправени пред съда за подкупи. Това включва шефа на PN и бивш министър-председател Muhyiddin, който беше обвинен през март в корупция и пране на пари. Мухамад Сануси Мохамад Нор, популярен лидер на PAS, който беше главен министър на Кедах, също беше обвинен наскоро в бунт за предполагаема обида на султаните на страната в политическа реч.

Анализатори каза, че е изключително важно Ануар да спечели повече малайски гласове, за да укрепи лидерството си и да се бори с всякакви маневри от страна на опозицията, за да го свали.

КАКВИ СА ЗАЛОЗИТЕ ЗА АНВАР?< /p>

Ануар каза, че победата на неговото правителство на единството ще спаси страната от расов и религиозен фанатизъм. 76-годишният лидер води неуморна кампания, като понякога говори на до три митинга за една вечер. Неговите речи се спираха на необходимостта от добро управление, расова хармония и политическа стабилност. Той многократно е уверявал малайците, че защитава правата им, и е призовал избирателите да дадат време на правителството му да изпълни обещанията си за реформи.

През юли Ануар разкри икономическа рамка за повишаване на растежа, увеличаване на доходите и привличане на чуждестранни инвеститори. Той също така обяви парични дарения и други помощи за групи с по-ниски доходи и държавни служители, на фона на роптания, че правителството му не прави достатъчно, за да предотврати нарастващите разходи за живот и забавящата се икономика.

Но неговата антикорупционна платформа се смята за компрометирана, след като той назначи шефа на UMNO Ахмад Захид Хамиди, който се бори с 47 обвинения в корупция, за един от двамата си заместници. Наджиб Разак, бивш министър-председател и бивш ръководител на UMNO, е зад решетките, след като загуби обжалването си миналата година по обвинения за подкупи, свързани с финансов скандал за милиарди долари.

Anwar може да премине, ако успее да запази контрола над трите държави в своя съюз, каза Хафидзи Разали, асоцииран директор в консултантската компания за политически риск Bower Group Asia. Това ще даде време на Ануар да изгради политическата си база преди следващите общи избори през 2027 г.

Ако Ануар се провали и особено ако UMNO се представи зле, това може да предизвика бунт в UMNO и накара съюзниците в неговото правителство да преосмислят партньорството си. Промяната в предаността може да хвърли страната в нова турбуленция. „Всичко по-малко от статуквото ще отвори шлюзовете на нестабилността“, каза Хафидзи.

___

Намерете повече от азиатско-тихоокеанското покритие на AP на https://apnews.com/ център/азиатско-тихоокеански регион

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР