Защитните подови покрития са продукти, които предпазват подовата настилка от

...
Защитните подови покрития са продукти, които предпазват подовата настилка от
Коментари Харесай

Видове защитни подови покрития

Защитните подови покрития са артикули, които защищават подовата настилка от нападателните въздействия на околната среда и доста удължават нейния експлоатационен интервал. Съществуват разнообразни типове артикули от този вид. Някои от тях се употребяват за отнасяне на съществуващи настилки, а други се употребяват независимо. Днес ще ви срещнем с другите типове защитни покрития и техните свойства.

Акрилни

Акрилните покрития се срещат най-често под формата на бои и импрегниращи лакове. Подходящи са за нанасяне върху асфалт, циментови разтвори или бетон, а в някои случаи - и за обработка на покрития от натурален камък. Те могат да бъдат транспарантни, едноцветни или да имитират естествени материали като гранита. Характеризират се с висока покривност, което ги прави икономични. Най-често са еднокомпонентни и извънредно лесни за приложимост. Този вид артикули се употребяват за хидроизолация, като защищават от замърсяване и поява на плесени.

Интересна вариация на този вид покрития съставляват анти-плъзгащите акрилни настилки. Те са извънредно подобаващи за спортни площадки. Устойчиви са на атмосферни и UV въздействия, като удължават периода на употреба на базовата настилка. Същевременно са извънредно покривни. Ето за какво съставляват икономично решение за основаване на спортни уреди.

Епоксидни

Епоксидните покрития включват необятна гама артикули, които са най-често двукомпонентни. Те могат да бъдат на основа вода или разтворител. Съществуват под формата на грундове и бои за отнасяне на настилки. Съществуват и саморазливни разновидности, които могат да се употребяват като независима настилка и стават все по-популярни. Причината е освен във високата им устойчивост, дългия експлоатационен интервал, само че и фактът, че с тях може да се реализира прецизна нивелация, без особени старания.

Поради своето голямо многообразие, епоксидните артикули съставляват гъвкави решения съвсем за всички типове подове, които би трябвало да бъдат предпазени от нездравословни въздействия. Това включва бетонни, дървени и даже железни структури - както в индустрията, по този начин и да вземем за пример на лодки/кораби, където има непрекъснато въздействие на сол, влага, UV излъчване и огромни температурни разлики. Те оферират огромно многообразие от стилове и отлична резистентност на разредени киселини, вода, морска вода, основи, петролни деривати и абразия.

Полиуретанови

Полиуретановите покрития, сходно на епоксидните, са най-често двукомпонентни. Те се отличават със своята отлична химическа резистентност (на разредени киселини, основи, бензин, петрол, и т.н.), както и издръжливостта си на абразия и механично напрежение. Най-често съдържат UV филтри, което ги прави подобаващи и за приложимост навън.

Съществуват разновидности за отнасяне на разнообразни материали, в това число железни, бетонови, полиестерни, дървени повърхности и натурален камък. В взаимозависимост от желанията, те могат да бъдат транспарантни, наблягайки типа на третираната повърхнина, или да имат личен цвят (най-често се употребява за отнасяне на бетонови настилки).

Полиуреа

Полиуреата е една от най-новите технологии за отбрана от абразия и разяждане. Предимството на тези покрития е, че изискват доста по-малко време, с цел да бъдат нанесени и вкарани в употреба, спрямо стандартните епоксидни и полиуретанови покрития. Полиуреата обезпечава крепко, гъвкаво и стабилно на приложимост покритие. Същевременно не отделя летливи органични съединения или неприятни миризми, което я прави подобаваща за работа в затворени пространства.

Въпреки че използването изисква профилирано съоръжение и подготвени, опитни майстори, полиурейните покрития са доста подобаваща алтернатива, когато бързо се изисква здрава, гъвкава, устойчива на удар, водоустойчива повърхнина. Подходящи са за обработка на втори етаж над проучвателен лаборатории, във фармацевтични здания и рампи за паркинги, които регулярно са под въздействие на сол/луга, сняг и лед.

Грундове и импрегнатори

Думата “грунд ” допуска, че продуктът е основа, която приготвя материала за следваща обработка. И това в доста случаи е по този начин. Днешните грундове обаче са многофункционални. Те могат да се употребяват като подготовка за полагане на настилката, като главното им свойство в този случай е да подобрят адхезията. Ако бъдат добавени към бетонова смеска обаче, усъвършенстват качествата ѝ - вършат я водонепропусклива, както и по-устойчива на пукнатини и киселини. Съществуват също по този начин и грундове, които са устойчиви на UV излъчване. Ето за какво те могат да бъдат употребявани като финиш покритие и са подобаващи за всевъзможен тип.

Импрегнаторите се употребяват за възстановяване устойчивостта на подови покрития и настилки, които към този момент са положени. Подходящи са за отнасяне на голямо многообразие от материали, в това число бетон, натурален камък и други порести повърхности. Импрегнаторите могат да пазят повърхността от навлизане на вода, минерални масла, прахуляк и плесени.

Защитните подови покрития са страховит метод да предпазите своите настилки. На пръв взор може да ви се стори прекомерно скъпо да употребявате още един артикул върху подовата си настилка, само че това е инвестиция, която се изплаща неведнъж във времето. Освен това, те постоянно могат да бъдат открити на доста преференциални цени. Ако скоро ви следва подобен вид ремонт, разгледайте всички.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР