Защитникът Мартин Кавдански е единственият български футболист в момента в

...
Защитникът Мартин Кавдански е единственият български футболист в момента в
Коментари Харесай

Играещият във Франция Мартин Кавдански пред БЛИЦ: Можем да ги излъжем, а и милионите не играят на терена

Защитникът Мартин Кавдански е единственият български футболист сега в професионалния футбол на Франция. 30-годишният защитник от това лято пази екипа на Клермон, където е неизменим титуляр. Юношата на Левски изкара сполучлив експериментален интервал, в който беше утвърден от... жена. Доскоро отпред на тима от Лига 2 беше Корин Диакре, само че в този момент Кавдански и съотборниците му имат нов треньор - Паскал Гастиен, а отборът е седми в таблицата и се цели в класирането за елита. 

Бившият бранител на Славия, Локомотив (Пловдив), Берое, Черноморец, Марек, Локомотив (Горна Оряховица) и други тимове даде изявление за БЛИЦ СПОРТ в навечерието на международната подготовка с Франция. Мачът на " Васил Левски " е в събота от 21:45 часа.

- Свикна ли към този момент в Клермон и удовлетворен ли си от представянето си досега?
- Да, доста бързо се приспособих тук. Чувствам се идеално в Клермон. Приеха ме доста добре в клуба, към този момент нещата вървят чудесно. Бързо се постанових, играя титуляр. Смятам, че към този момент се потвърдих. В началото е мъчно, до момента в който не покажеш качества, до момента в който не те видят. Като нов е обикновено да имат някакви подозрения в мен, само че минах през това. Показах, че мога да играя тук и в този момент би трябвало единствено да подкрепям равнището и да давам най-хубавото от себе си.

- Какви са задачите пред Клермон този сезон? 
- Целим се в баража - третото място в класирането. Атакуваме Лига 1, доста желаеме да се класираме, само че предстоят много мачове, още нищо не се знае. Надявам се да се класираме непосредствено, само че има доста време. 

- Интересно е, че беше притеглен от жена-треньор, разкажи малко повече.
- Да, по този начин беше. Доскоро треньор на Клермон беше Корин Диакре, само че се раздели с нас, защото стана треньор на националния тим на Франция за дами. Настоящият ни треньор преди този момент работеше в школата и се занимаваше с втория тим. За треньорката, която ме притегли в клуба, мога да кажа единствено хубави неща. Благодарение на нея съм във Франция. Когато дойдох, ми изясни, че са й предложили много футболисти. Търсила е централен бранител с опит и като е видяла, че съм играл преди в Метц и зная френски език, се е спряла на мен. Каза ми, че още след първата подготовка е взела решение, че ще бъда потребен на тима. Благодарение на сътрудника ми Николай Жейнов се озовах в Клермон. Искам да употребявам случая и да благодаря на него и екипа му. Те свършиха всичко. Иначе - да, малко необичайно е, че жена е треньор. В началото като разбрах ми беше забавно. Още от първия ден при нея, откакто дойдох в Клермон, без значение, че е жена, се убедих, че никой не може да си разрешава да я омаловажава. Каквото кажеше, всички я слушахме и изпълнявахме. Имаше трима помощници в щаба. За Франция е обикновено нещо жена да е треньор на футболен клуб. Дано някой ден и в България това се случи, само че се колебая. 



- След като преди години игра в Метц, смяташе ли, че един ден още веднъж ще се върнеш във Франция? 
- След като тогава се прибрах в България, до момента в който бях в Славия имаше опция за трансфер във Франция, само че не станаха нещата. После и до момента в който играех в Локомотив (Пловдив) бях покрай трансфер във Франция, само че отново не стана. С течение на годините започнах да се колебая, че един ден още веднъж ще изляза в чужбина, само че се случи по този начин, че ето - отново съм тук. Просто всеки би трябвало да има вяра, че нещата ще се получат. Когато всекидневно работиш съзнателно ориста ти се отблагодарява.

- Има ли късмет националите ни да изненадат Франция на следващия ден? 
- Имаме сили за една точка, за какво не и за три. Можем да ги излъжем, би трябвало да си имаме вяра. Да, Франция е любимец, само че това е на хартия. Като всеки противник би трябвало да имаме почитание и почит. Ние демонстрираме положителни игри, огромно израстване. Момчетата играят дисциплинирано, дружно, оказват помощ си на терена. Именно с взаимни старания може даже да се поздравят с триумф на следващия ден. Желая им триумф. 

- Франция гони наложителна победа, още повече след срамното 0:0 вкъщи с Люксембург. 
- Да, по този начин е. Напрежението е при тях, нямат право на неточност. Четох в медиите тук интервютата, които даваха националите на Франция. Казват, че в София ще им е мъчно. Обещават да излязат оптимално стимулирани в събота. 

- Отделя ли се огромно внимание на мача в локалната преса?
- Пишат всеки ден. Писаха, че и в този момент в нашия тим има Костадинов (б.р. - халфът Георги Костадинов). Но му бяха сбъркали тима. Писаха, че е състезател на Левски, а той е в Макаби (Хайфа). 

- Гризман и Мбапе ли ще бъдат главната опасност? 
- Всички до един са футболисти от международна класа. Всеки от тях може да реши мача.

- Говорим за футболисти, струващи милиони евро...
- Така е, само че парите нямат значение на терена. Няма спор, че френските национали са висока класа. Милионите обаче не играят на терена. Важното е нашият тим да играе както до момента - на най-много. 

- Има ли закачки сред теб и съотборниците ти в Клермон преди международната подготовка?
- Има, това е обикновено. Някой като ме попита какво ще вършим в събота и аз давам отговор, че няма да им е елементарно против нас. Те ми изясняват, че в случай че бранителите в националния тим са толкоз нападателни и крепко стъпващи в дуелите като мен, Гризман и компания в действителност ще имат проблеми.

 

- Надяваше ли се на повиквателна за този мач?
- Нормално е да чакам, играя постоянно в Клермон. Всеки футболист мечтае да бъде в националния тим. Има треньор, който взема решение кой да вика. Дано и тази ми фантазия се сбъдне някой ден. Ще си дам сърцето на терена, в случай че съм в националния. Всеки футболист би трябвало да мисли по този метод.

- Във Франция приказват ли още за 1993 година, когато Емил Костадинов им отряза главите на " Парк де Пренс "? 
- Още не са не запомнили случилото се. Когато дойдох в Клермон, като схванаха, че съм от България и отново се сетиха за " Парк де Пренс ". Но неприятното е, че още живеем с този огромен триумф. Продължават да ни топлят спомените от лудото американско лято 94-та. Това е неприятното. Докато французите вървят напред, ние си стоим на триумфите отпреди доста години. 

- Преди да преминеш в Клермон играеше за Локомотив (Горна Оряховица). Какво не ви доближи да се спасите от изпадане от Първа лига?
- Имахме положителни футболисти - както българите, по този начин и чужденците. Но просто по този начин се стекоха събитията, че за последните мачове имаше доста контузени. За най-важните мачове бяхме 12-13 индивида, от които единствено 6-7 от главните, които изнесохме целия сезон. Не се получиха нещата и изпаднахме. 

- Следиш ли какво се случва в родния ти клуб Левски?
- Да. Радвам се, че пристигна треньор, който е потвърден експерт. Гледах му изявленията, харесва ми по какъв начин разсъждава. Привлякоха доста положителни футболисти и с всеки мач тимът израства, стават по-добри. Нужно им е време обаче, тъй като направиха селекцията в придвижване. Но несъмнено тази година ще е доста по-интересно от предишния сезон. Левски и ЦСКА са доста по-силни и на Лудогорец въобще няма да е елементарно. Всичко ще се реши в директните им дуели. 

- Срещаш ли се с българи в Клермон-Феран?
- Не, тук май не живеят българи, за жалост. Наскоро един французин ми писа и ми сподели, че жена му е от Пловдив, работят тук. Отговорих му, че ще ми бъде прелестно да се забележим, само че още не сме се срещнали. Няма българи към мен. От месец и половина жена ми и дъщеричката ни са тук, само че в този момент ще се прибират назад в България. Присъствието им ми дава успокоение, друго си е като сме дружно. 

- Договорът ти е до 2019 година нали?
- Да, подписах за 2 години. Концентриран съм напълно върху изявите си с екипа на Клермон. Всички в клуба работим по постигането на огромната цел - класиране в Лига 1. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР