Защитата на американския сенатор Робърт (Боб) Менендес срещу новите федерални

...
Защитата на американския сенатор Робърт (Боб) Менендес срещу новите федерални
Коментари Харесай

Робърт Менендес – сенаторът с опит в делата за корупционни престъпления

Защитата на американския сенатор Робърт (Боб) Менендес против новите федерални обвинявания в корупция против него, брачната половинка му и техни бизнес сътрудници разкри, че представителят на Демократическата партия пази себе си, както когато беше изправен пред съда преди 8 години.


Опитният политик отхвърли да подаде оставка, макар апелите на обществеността и съпартицийте му от Демократическата партия.

„ Исках да се боря с корупцията “

Син на кубински имигранти и юрист по обучение, Робърт Менендес е член на учебния съвет в Юниън Сити, Ню Джърси, единствено на 20 години. По-късно той приключва юридическо учебно заведение, издига се от окръг Хъдсън и става кмет на града пред 1986 година

Неговата лична биография акцентира обстоятелството, че е желал да се бори с корупцията при започване на политическата си кариера, свидетелствайки против чиновници на Юниън Сити и изграждайки известност на корав човек. Оттам той е определен в щатското заседание, а по-късно в щатския сенат, преди да се насочи към Камарата на представителите.

Политикът от Демократическата партия е сенатор в продължение на три мандата и е заемал длъжности на всички равнища в Ню Джърси. Той е определен в Конгреса през 90-те години.

Менендес е назначен за сенатор на Съединени американски щати през 2006 година, когато мястото се освобождава, откакто Джон Корзин става губернатор. Избран е непосредствено през 2006 година и още веднъж през 2012 година и 2018 година Той е ръководител на авторитетната сенатска комисия по външни връзки при започване на 2013 година, само че губи този пост след по-ранното обвиняване. Демократът си връща позицията, откакто федералните прокурори не възобновиха обвиняванията по това дело, което беше прекъснато поради неточности в обвинителния акт.

Менендес е избран отново през 2018 година след оневиняването му по федерални обвинявания в рушвет, като консолидира поддръжката си в Демократическата партия и побеждава добре финансиран републикански претендент макар негативизма, обвързван с корупционния скандал.

Победата в надпреварата от 2018 година е удивително, тъй като идва тъкмо след анулирането на правосъдния развой през 2017 година и Републиканската партия е наляла милиони в акцията.

В Конгреса Менендес е гласен покровител за преразглеждане на имиграционната система, обезпечаване на правата за аборт и поддръжка на основни политики на администрацията на Байдън, като Закона за понижаване на инфлацията от 2021 година

Неговата политика, ориентирана към левия набор, го прави подобаващ за Ню Джърси, където има над 1 милион повече регистрирани демократи, в сравнение с републиканци.

В началото на 2021 година, в ролята на ръководител на външната комисия в Сената, Менендес насочва остра рецензия към България при започване на предизборната конкуренция, говорейки за " непрекъсната корупция, политизиране на правораздаването " и други, което провокира остри политически реакции.

Имал ли е право американският сенатор да предявава искания към българските си сътрудници?

„ Поредица от обвинявания “

Когато Менендес получава 18 обвинявания в корупционни практики през 2015 година, управляващите споделят, че той е употребявал политическото си въздействие, с цел да помогне на очен доктор във Флорида, който му е дал великодушни дарове и средства за акцията.

Демократът е упрекнат в оказване на напън върху длъжностни лица за разрешаване на спор за фактуриране на Medicare в интерес на неговия другар доктор Саломон Мелген, обезпечаване на визи за приятелките на лекаря и подкрепяне на отбраната на контракт, посредством който лекарят е трябвало да даде съоръжение за скрининг на пристанища на Доминиканската република. Тогава Менендес отбрани невинността си и не беше упрекнат още веднъж, откакто правосъдните заседатели стигнаха до задънена улица през 2017 година

Новият набор от обвинявания, показан на 22 септември, демонстрира, че Менендес е подхванал многократни дейности в интерес на Египет макар угриженост на Вашингтон по отношение на положението на човешките права в страната, в това число изпращане на писмо до сътрудници сенатори, насърчаващо ги да отстранен задържането на 300 милиона $ помощ за Египет, както и предаване на непублична информация на египетски чиновници по отношение на военни въпроси.

Той също по този начин е упрекнат в опит да провали наказателното дело против един от предприемачите, които се застъпват за назначението на Филип Р. Селинджър за американски прокурор за Ню Джърси. Менендес е вярвал, че може да повлияе на Селинджър, споделиха прокурорите, и също се е опитал да употребява позицията си на власт, с цел да се намеси в настрана следствие на канцеларията на основния прокурор на Ню Джърси.

„ Съучастници “

Съпругата на сенатора, Надин, също беше упрекната в петъчния обвинителен акт. Двойката стартира да се среща през 2018 година в Юниън Сити, обичано място на Менендес, и се сгодява през 2019 година Сватбата на Робърт и Надин е година по-късно.

Надин Менендес е родена в Ливан в фамилията на арменци, които са избягали по време на гражданската война в Ливан. Те емигрират в Съединените щати, когато тя е дете и се откриват в Ню Йорк.

Сенаторът има две деца от предходна връзка, щерка Алиша Менендес, водеща на телевизионни вести и създател, и наследник Роб Менендес, който беше определен в Конгреса през 2022 година В изказване Роб Менендес застана зад татко си, като сподели, че има вяра в „ честността и полезностите “ му.

Съпругата на Менендес е разказана в обвинителния акт като медиатор сред него и тримата съобвинени предприемачи, които са били нейни другари, преди да стартира връзката й с Менендес. Тя също е работила като проводник сред демократи и интернационалните държавни чиновници.

В обвинителния акт се твърди, че Надин е получила първокласна кола, златни кюлчета, помощ за ипотеката си и консултантски възнаграждения за улеснение на срещи сред Менендес и египетски публични лица. Прокурорите упрекват, че двойката е получавала подкупи в подмяна на политическото въздействие на Менендес.

Надин Менендес също е участвала на поредност от срещи сред Менендес и египетски чиновници, където държавното управление твърди, че двойката е разменила въздействие против подкупи. През март 2020 година тя твърди, че е изпратила известие на египетски чиновник: „ Винаги, когато имате потребност от нещо, имате номера ми и ние ще създадем всичко допустимо “.

„ Няма да си потегли “

Както през 2017 година след правосъдния развой по федерални обвинявания в корупция, по този начин и в този момент, Боб Менендес разяснява обвинителния акт против него с политически термини и даде обещание да продължи работата си в Сената, като отхвърли изрично да подаде оставка.

" В продължение на години подмолните сили неведнъж се опитваха да заглушат гласа ми и да изкопаят политическия ми гроб ", съобщи той.

Преди едвам шест години демократът също се обръща към „ тези, които копаеха моя политически гроб “ и им сподели, че „ няма да не помни кои са “.

" Откакто това следствие изтече преди близо година, се води дейна клеветническа акция с анонимни източници и клевети, с цел да се сътвори атмосфера и чувство за неправда там, където такава не съществува. Убеден съм, че този въпрос ще бъде сполучливо решен, откакто бъдат показани всички обстоятелства и моите сътрудници от Ню Джърси ще видят нещата такива, каквито са ", акцентира опитният политик.

За разлика от първия федерален правосъден развой за корупция обаче, поддръжката на демократите от Ню Джърси за Менендес спадна фрапантно.

Редица високопоставени демократи, измежду които най-малко четирима членове на Конгреса от Ню Джърси, приканиха своя дълготраен сътрудник да подаде оставка.

Губернаторът на Демократическата партия Фил Мърфи, водачите на ръководеното от демократите Законодателно заседание и ръководителят на щатското посланичество на партията приканиха за неговата оставка.

Мърфи съобщи, че обвиняванията са " толкоз съществени, че компрометират способността на сенатор Менендез да съставлява дейно народа на нашия щат. Затова приканвам за незабавната му оставка. "

Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър разгласи, че Менендес „ краткотрайно “ се отдръпва от ролята си на ръководител, до момента в който въпросът не бъде позволен.

Кори Букър стана най-малко седмият сенатор от Демократическата партия, който прикани за оставката на Менендес.

" Детайлите на обвиняванията против сенатор Менендес са от такова естество, че вярата и доверието на жителите на Ню Джърси, както и на тези, с които той би трябвало да работи, с цел да бъде ефикасен, са разтърсени до основи ", съобщи той.

Връзката сред двамата политици е мощна още от първите месеци на Букър в Сената. През 2013 година той беше един от първите членове, които поддържаха законопроект на Менендес за наказване на Иран за нуклеарната му оръжейна стратегия посредством налагане на по-строги стопански наказания. /БГНЕС

---------------------------------------------------------------------------------

Димитър Русков, редактор в отдел „ Международни вести “ на Агенция БГНЕС.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР