Засега ваксините срещу COVID-19, като тази на Бионтех“ и Пфайзер“,

...
Засега ваксините срещу COVID-19, като тази на Бионтех“ и Пфайзер“,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов успокои за ефекта от COVID ваксините

Засега имунизациите против COVID-19, като тази на „ Бионтех “ и „ Пфайзер “, потвърдено понижават броя на тежко болните от ковид, само че дори и изпитванията с по 40 000 души не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространяването на инфекцията. Това уточни в изявление за бТВ акад. Богдан Петрунов от Българска академия на науките.

Въпреки това, той беше безапелационен, че имунизацията би трябвало да обхване колкото се може повече хора.

„ Всички експерти в света изрично споделят: „ Това е едно велико изобретение, ще избави доста човешки животи, само че до момента в който не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който основава, би трябвало да продължим да съблюдаваме ограниченията – носене на маски, миене на ръцете, отбягване на обществен контакт “, разяснява акад. Петрунов.

Той акцентира, че ще се имунизира и към този момент се е записал в листата на своя институт. По думите му скептичното отношение на огромен % от българите към ваксинирането против ковид е породено от неналичието на дейна осведомителна политика от страна на управляващите.

„ Няма бързо основаване на ваксина – основана е въз основата на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни изследвания, преди да основат тази РНК-платформа “, разяснява ученият във връзка с продукта на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “.

По думите му „ няма никакво съображение да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни болести “ след използването на препарата. „ Прави се неточност сред реактивност и странични реакции “, означи акад. Петрунов, като изясни, че е обикновено да има 5-10%, та и по-висок % пациенти със зачервяване, главоболие или температура, до момента в който страничните реакции са с доста по-сериозно влияние върху организма и не са толкоз чести.

„ Всички би трябвало да бъдат с дълбокото схващане, че би трябвало да бъдат ваксинирани. Всички здрави хора от 16-18 година без клинични прояви, без тежки вторични болести могат умерено да бъдат ваксинирани, само че това би трябвало да се разиска с персоналния доктор “, разяснява акад. Петрунов, като акцентира, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, изключително поради това, че все още не е ясна и силата на имунитета след превозване на заболяването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР