Засега няма пазарна динамика, която да налага увеличение на цената

...
Засега няма пазарна динамика, която да налага увеличение на цената
Коментари Харесай

Засега не се налага поскъпване на тока за бита, увери енергийният министър

Засега няма пазарна динамичност, която да постанова нарастване на цената на тока, изключително за бита, съобщи енергийният министър Александър Николов пред Нова телевизия.

Той заяви, че ще се види нарастване на топлото поради цената на природния газ в сметките през май, само че нямало да бъде над 30 %.

„ Всяка една сметка се образува от цена и количество на употребявана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ постоянни до края на март беше, че действително до тогава сметките са по-големи. В взаимозависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално нарастване ще се види към началото на месец май”, уточни Николов.

Според него това, което е най-важно през идващите месеци, е да се възнамерява идният отоплителен сезон.

„ Обсъждаме всички вероятни разновидности с енергийните министри към България и ще излезем с общо решение за това дали и по какъв начин да се случва сходен механизъм. Тяхното мнение е като нашето – да се запазят количествата, които са нужни за обществото и идващият сезон да не се слага под риск. Трябва да се планува и това до какъв брой структурата на цените ще е допустима или по какъв начин това би следвало да се компенсира, в случай че има промяна”, уточни още енергийният министър.

На въпрос дали има опция да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, тъй като не ни е преференциално по заложените условия, той отговори: „ Има опция. Това обаче, което би трябвало да се каже в прав текст, е че всички различни решения ще са с по-висока цена”.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР