Засега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на

...
Засега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на
Коментари Харесай

Комарите и мухите не били преносители на африканската чума по свинете

Засега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на африканската чума по свинете (АЧС). Вирусът не се предава посредством тях. Това обявиха научните експерти, изпратени в Плевен в границите на осведомителната акция против болестта, проведена от МЗХГ, заяви Българска телеграфна агенция.

Тримата специалисти - доктор Роман Пепович, доктор Георги Стоименов и доцент доктор Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, дадоха отговор на въпроси и мнения на участници в днешното съвещание на Областната епизоотична комисия по отношение на АЧС. И тримата бяха безапелационни, че в света няма ваксина и терапия против този вирус.

На територията на региона вирусът е регистриран при диви свине, популяризира се от тях и от хора - посредством обувките и храната; придвижва се механично и от кучета, котки, посредством останки при кръвопролитие на свине, разясниха специалистите. Загробването на животните не заплашва с екокатастрофа, тъй като не се прави тук-там, където има подпочвени води и водоизточници, допълниха те. Важно е стопаните да не крият свине и да не търгуват с артикули от тях, акцентираха научните служащи.

Областният шеф Мирослав Петров, по-рано, със своя заповед, разгласи бедствено състояние в региона във връзка със обстановката с АЧС.

На срещата през днешния ден той предизвести " да не се прави политика със обстановката преди локалните избори, а да се извършват ограниченията против болестта най-строго и отговорно ".

Д-р Иван Йорданов - шеф на ОДБХ в Плевен, съобщи на въпрос на Българска телеграфна агенция, че досега в региона са евтаназирани 226 свине от персонални стопанства в 15 селища, попаднали в трикилометрова зона към огнища на болест. През последните 4-5 дни има наклонност на прекъсване на болестта на територията, няма нови позитивни проби, означи той. Изключително значимо е да няма свине в персоналните стопанства, съобщи доктор Йорданов.

Специалистите разкриха, че се разисква въвеждане на ограничаващ интервал за развъждане на свине в персонални стопанства. Според тях на национално равнище се чака да бъдат предпазени животновъдите за претърпените вреди. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР