Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците

...
Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Не се предвижда удължаване на гратисния период за хартиени и е-рецепти

Засега не се планува удължение на периода, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта. Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, представен от Българска телеграфна агенция. Проф. Гетов участва на подготвителния полет на първия хеликоптер, с който ще се оказва незабавна здравна помощ по въздух.

„ Тестваме системата, тя може да работи и офлайн, и на този стадий не се плануват изключения “, добави той.

По-рано през днешния ден, че лекарите към този момент имат опция да предписват е-рецепти през мобилното приложение eRx, даже и да няма интернет съгласуваност.

Проф. Гетов увери, че е направено всичко належащо, което е контрактувано на среща при премиера акад. Денков.

Анализ за продажбата на антибиотици демонстрира, че тя е намаляла с 28%, откакто влезе в действие електронното изписване, само че след връщането на опцията да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е нараснала, уточни проф. Гетов.

От 1 април следва да се влезе в действие нарасналото реимбурсиране на 52 групи лекарства за лекуване на сърдечносъдови болести, като все още се чака решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, напомни проф. Гетов. На питане от Българска телеграфна агенция към Националния съвет дадоха отговор, че Съветът е основал нужната организация и е подхванал всички нужни дейности с оглед привършване на почналата процедура по смяна на равнището на възнаграждение на медикаментите. Националният съвет ще издаде решение за всеки избран от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарствен артикул, с което ще се увеличи равнището на възнаграждение с обществени средства, в границите на оповестения период, а по-късно НЗОК ще може да стартира действително да ги заплаща, считано от 1 април т.г., в сходство с решението, взето от Надзорния съвет на Касата.

В отговор на въпрос за резултатите от пилотния план, който предвиждаше някои лекарски практики да изписват всички медикаменти на електронна рецепта, проф. Гетов сподели, че в министерството не са получени описи с практиките.

На въпрос дали е получил предложение да поеме поста министър на опазването на здравето проф. Гетов сподели, че не може да разяснява.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР