Засега не се мисли за махане на маските на закрито

...
Засега не се мисли за махане на маските на закрито
Коментари Харесай

Кунчев: През лятото може да обмислим махането на маските на закрито

Засега не се мисли за махане на маските на закрито и на карантината.

Това посочи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във вторник по бТВ.

Вчера държавното управление разгласи, че стартира поетапно унищожаване на така наречен зелен документ, чието използване и до момента се спазваше прекомерно релативно.

" Създава се едно усещане, че от 20 март подвигаме ръце и не се занимаваме с Коронавирус, което няма по какъв начин да стане ", сподели Кунчев.

За махане на маските на закрито може да се мисли през лятото, в случай че нещата стоят добре, имаме най-малко един-два месеца ярък интервал, по думите на основния държавен здравен контрольор.

Той добави, че това е мярка, която би трябвало да се анулира най-сетне, " даже и в страните, които в този момент отстраняват отраничения, остават твърдите рекомендации за носене на маски на закрито ",

По същия метод към този момент не се мисли за анулация на карантината. Кунчев изясни, че сходна стъпка (каквато подхваща Великобритания) е допустима при доста високо имунизационно покритие на популацията. " Да пуснете един инфектиран свободно, е допустимо, в случай че най-малко 90 на 100 от останалите ще са имунизирани ", сподели Кунчев. Ситуацията в България е надалеч от сходни проценти. А темповете на ваксинирани са повече от ниски. След записания растеж на поставените дози - не на първи, а на бустерни обаче, в първите дни на годината поради идващия Омикрон, в този момент спадът е фрапантен. Кунчев твърди, че напъните за стимулиране на имунизацията от страна на здравните управляващи ще продължат, тъй като ниският % на ваксинирани ще продължи да ни носи проблеми. В държавния Коронавирус проект имаше заложена солидна осведомителна акция за имунизацията, само че на процедура тя не е почнала да се осъществя, а моментъг за ня наподобява все по-пропуснат.

Главният държавен контрольор отхвърли, решението за премахването на зеления документ да има нещо общо с планувания за сряда пред Министерски съвет и със опасност " да се счупи държавното управление " митинг на " Възраждане ".

" Създава се усещане, че действаме реактивно, закъсняло, под диктат. Анализът, който вършим, е всяка седмица. С митинги или без митинги, това е развой, който върви непрестанно. Винаги ще ни кажат - за какво тъкмо в този момент, при вземането на едно или друго решение. Ние даваме задоволително медицински претекстове ", сподели Кунчев.

Той се съгласи, че смъртността продължава да е притеснителна. Днес умрелите са над 140, което даже и с натрупванията от почивните дни остава свръхвисоко число.

" България загуби регионален град от формата на Монтана ", установи на собствен ред доцент Кунчев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР