Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще

...
Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще
Коментари Харесай

Танева: Мерките за повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември

„ Засега ограниченията да има повече българска продукция по магазините ще са в действие до 31 декември “. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева. Тя добави, че ù се желае тези ограничения да продължат и след изключителното състояние.

„ Продължаваме да следим по какъв начин ще се развие обстановката. Част от ограниченията, които взимаме, в това число и постановлението, което разясняваме, е за намаляване ударите от това понижение на потреблението вследстве на затворени браншове. В краян а земеделския сезон или през есента ще имаме картина какво е станало през този сезон в изискванията на пандемия “, сподели министър Танева и добави, че в случай че тя води война, то тя е за оцеляването на дребните производители.

По думите й, няма нито една изключена верига от наредбата. „ Предоставихме и опция секторите „ Плод и зарзават “ да получат 75% от обвързаната си поддръжка като прелиминарен заем с 2% рента за да продължат производството си. Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи, ликвидни ограничения за минимизиране на вредите от загубата на свитите пазари “, сподели още Танева. 

Вторият пакет от ограничения е ориентиран към сектор „ Растениевъдство “, който има опция да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да им бъде изплатена предплатено дотацията, с цел да отговорят на условията на комерсиалните оператори за излагане на продукцията. „ Не всички дребни производители са подготвени да изпълнят условията на търговците, те в случай че бяха подготвени, нямаше да има ограничения за такава поддръжка. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви “, изясни земеделският министър. 

„ Сутринта, дружно с премиера, организирахме видеоконферентна връзка с представители на разнообразни браншове в земеделието. Срещата бе във връзка с признатото разпореждане на Министерски съвет са основаването на районни " къси канали " за доставка в комерсиалните вериги. Вчера се одобри и определението за обсега на комерсиалните обекти, които ще попаднат в постановлението. Става въпрос за всеки оператор, който има над 10 обекта “, сподели още Танева. По думите й е доста значимо да минимизираме изхвърлянето на храна.

Земеделският министър заяви още, че са изплатени 145 милиона лв. помощи на земеделските производители. Очаква се на 27 април да стартира и поддръжка за биопроизводството по Мярка 11.

„ Помолихме за описи на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция. От 13 март насам сме предложили на доставчиците, с които работим доста къси периоди за плащане– сред 7 и 14 дни. Имам увещание и от други търговски вериги, че и те вършат същото “, съобщи Милена Драгийска шеф на „ Лидл България ”. И добави, че в тази кризистна обстановка би трябвало да се отворят оптимално доста канали, които да разрешат казуса „ Българските произведители може да са спокойни. Тази поддръжка е извънредно значима в този миг и поискахме от Министерство на земеделието и храните да скъсим пътя на връзка, с цел да помогнем на най-спешните, които на следващия ден могат да извадят продукция и на които е отхвърлен експорт ", разяснява Драгийска.

„ Сега би трябвало да се откри най-хубавата уредба, с цел да са от изгода на цялото общество ", разяснява Георги Гърневски, ръководител на плана на Метро за директна работа с производители на плодове и зеленчуци. 

Министър Танева сподели, че е добре ограниченията да продължат и след изключителното състояние, като Министерството на земеделието и храните има подготвеност да спомага с регистрите на производителите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР