Засега бъдещето на евентуалния нов кабинет с премиер Мария Габриел

...
Засега бъдещето на евентуалния нов кабинет с премиер Мария Габриел
Коментари Харесай

„Хаосът се задълбочава“: Политическите реакции след номинацията на Мария Габриел

Засега бъдещето на възможния нов кабинет с министър председател Мария Габриел от ГЕРБ и министри от другите политически партии, остава неразбираемо. За момента обаче настройките в Народното събрание са, че обстановката няма да се развие по метода, по който първата политическа мощ чака.

Коалицията „ Продължаваме промяната – Демократична България “ към този момент съобщи, че ще резервира позицията си и няма да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ макар поканата от тяхна страна договарянията да продължат. 

Третата политическа мощ от последните избори, „ Възраждане “, също държи на мнението си, че им би трябвало цялата власт, а не да оферират собствен министър в различен кабинет, с цел да могат да въздействат при установяване политиката на страната.

Ние не желаеме България да продължава да бъде парцелирана. Първото сходно нещо се случи по време на тройната коалиция, когато беше въведен моделът  3-5-8, имахме същото нещо при предходното ръководство на Кирил Петков, когато страната беше разпределена на четири пропорции ", съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов след номинацията на българския еврокомисар за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС.

По думите му Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за ръководство на страната, заради ред аргументи, значително тя прилича виталния път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова методът на ГЕРБ – първо да предложат министър председател, а по-късно да търсят поддръжка – е „ следващата неточност “.

Ние предложихме да има една лидерска среща, на която да се уточнят пет, шест, седем най-важни целта за България, да потърсим там единодушие, а в случай че го реализираме, да си сложим рационални периоди за осъществяване на тези задания и едвам тогава да търсим премиера и министрите, които могат да свършат тази работа. Уви, той обърна пирамидата и стартира отново назад – първо премиера, а по-късно какво ще се прави “.

Тя добави, че въпреки всичко от почитание на следващия ден социалистите ще се срещнат с Габриел, само че са „ в цялостна неизясненост какво ще обсъждаме “

Ние чакаме да сложат ред в хаоса, тъй като с този метод не престават да задълбочават хаоса “, сподели Нинова, визирайки последния месец на договаряния за сформиране на държавно управление при разнообразни подходи. 

От Движение за права и свободи, които на предварителните диалози с ГЕРБ оповестиха кардинална позиция в поддръжка на кабинет, към момента не са коментирали номинацията.

„ ИТН “ също не са еднопосочни в мнението си ще оферират ли свои хора да вземат участие в ръководството, давайки поддръжката си за кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

Мария Габриел има добра визитка в Европа, това може би е добър знак към нашите европейски сътрудници, само че това нищо не значи, защото " ИТН " към момента не е получила покана за каквито и да е било диалози ", сподели Станислав Балабанов от " ИТН ".

По думите му поддръжка за електорален кабинет с мандата на ГЕРБ минава през задълбочени диалози във връзка с стратегия и цели.

Да, личността е задоволително потвърдена в Европа, само че не знаем какви ще бъдат концепциите и целите на първата политическа мощ, която носи голямата отговорност сега ", разяснява още той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР