Заседанието на Народното събрание днес (9 декември) започна с разглеждане

...
Заседанието на Народното събрание днес (9 декември) започна с разглеждане
Коментари Харесай

ГЕРБ пак атакува мнозинството в парламента за отказа на зелен сертификат за депутатите

Заседанието на Народното събрание през днешния ден (9 декември) стартира с разглеждане на препоръчаните от " Продължаваме промяната " правила за отдалечено присъединяване в съвещанията на Народното събрание на народни представители, сложени под карантина поради COVID-19.

Дебатът обаче се измести към отхвърли за въвеждането на зелен документ за всички, влизащи в постройката на Народно събрание.

" Зеленият документ в България към този момент е въведен. Той е въведен за огромна група български жители, в това число и нашите деца, които вървят на учебно заведение. Децата, които нямат подобен документ, не вървят на учебно заведение. Дали една мярка е дискриминационна или не, не може да бъде решено от нас ", съобщи от трибуната някогашният здравен министър от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов .

По думите му е неясно тематиката за зеления документ да се трансформира в политика. " Всеки, който не има зелен документ, слага под сериозен риск живота и здравето на хората, с които той поддържа връзка. Срам и срам е това, което се случва в Народното събрание ", безапелационен беше той. Според него България е единствената страна, която не съблюдава международната просвета. Той посочи, че е неприемливо в България да важат разнообразни правила. 

Народният представител се обърна към съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков , като му напомни за настоящата обстановка в Канада. " Г-н Петков, в Канада условията за влизането в канадския парламент са цялостен имунизационен цикъл. Пълен цикъл след 14 дни след слагането на ваксина. Същите правила важат и в Харвард. Затова преди няколко дни приканих точно вашата политическа партия, в този момент е моментът да дадем явен знак от тази естрада на всички хора, че българските депутати са равни с всички останали. Ние не сме богоизбрани, не сме богопомазани. Ние сме равни с българските жители ", сподели още Ангелов.

От Движение за права и свободи поддържаха концепцията и оповестиха, че цялата тяхна група има зелен документ. Те приканиха за всеобща имунизация и за образеца, който би трябвало да дадат народните представители.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че акциите на ГЕРБ-СДС за документа отхвърлят хората да се имунизират. Председателят на групата на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров разгласи, че тематиката със зеления документ следва да се разисква. 
Питаме депутатите: Трябва ли да има зелен документ в Народното събрание? (ВИДЕО)
На 7 декември, Председателски съвет в Народното събрание реши зеленият документ да не важи за депутатите, когато са на работа. Справе...

Д-р Александър Симидчиев от " Демократична България " сподели, че групата ще се въздържи в това гласоподаване, само че другояче поддържа достъпа до Народното събрание да е със документи, тъй като по този начин се ръководи риска, а в Народното събрание контактуват доста хора. 

Няколко пъти ръководителят на Народното събрание Никола Минчев подсети, че дебатът е към предлагането депутати без зелен документ за вземат участие отдалечено.

Очаквано, остра реакция имаше от от " Възраждане " и " ИТН ". Те започнаха спор за това дали смъртността у нас е висока поради ковид или поради неприятното опазване на здравето и оповестиха зеления документ за дискриминация. Опитаха и да извърнат дебата в " за " или " срещу " имунизациите.

В последна сметка решение не беше взето нито по зеления документ, нито за участващите отдалечено депутати. Премина се към втора точка в дневния ред, която е блицконтрол на премиера Стефан Янев и вицепремиерите от служебния кабинет. 

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР