Заседание на Съвета за намаляване риска от бедствия се проведе

...
Заседание на Съвета за намаляване риска от бедствия се проведе
Коментари Харесай

Съветът за намаляване риска от бедствия в Сливен проведе заседание

Заседание на Съвета за понижаване риска от бедствия се организира в Община Сливен.

В него участваха кметът Стефан Радев, който е и ръководител на Съвета, представители на Регионална дирекция и Районната работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, районно управление (на МВР) „ Полиция “, ОД на Министерство на вътрешните работи Сливен, Център за незабавна здравна помощ, ВиК-Сливен, Регионална здравна ревизия Сливен, зам.-кметове, основен проектант и специалисти от Общината.

Отчет за осъществяване на Програмата за понижаване риска от бедствия бе измежду точките, включени в дневния ред на съвещанието.

„ Нашата Програма за понижаване риска от бедствия се приема като пример в страната. Факт е, че доста общини към този момент демонстрират интерес и желаят да взаимстват от нея. Тук задачата ни е да осъществим на процедура всички заложени действия и наставления “, уточни кметът Радев. Той употребява случая и поздрави екипа от представители на всички институции, които реагират и са ангажирани с превантивните действия и своевременната и съответна реакция при преодоляване на спешни обстановки на територията на общината.

„ Предвид събитието, че програмата е с дълъг интервал на осъществяване – 2019 до 2030 година, считам, че се придържаме към заложените в нея действия в доста висока степен и в период “, регистрира по време на съвещанието секретаря на Съвета инж. Снежана Кънева от общинския отдел „ Сигурност и ръководство при рецесии “.

Сред точките от дневния ред беше обзор на положението на отбраната при бедствия на територията на общината за 2021 година и приемане на годишния отчет. По тази точка инж. Кънева засяга, че отбраната е ориентирана в две посоки – предварителна защита и реакция. По думите й предварителната защита касае обекти, чиито фокус е понижаване риска от бедствия. По отношение на второто направление – реакцията, инж. Кънева регистрира 44 обекта в 15 обитаеми места на територията на общината, за които са изразходвани средства на обща стойност близо 970 хиляди лева от които 307 хиляди лева са от републикански бюджет и над 650 хиляди лева от общинския бюджет. Изпълняваните и завършили в период мероприятия по тези обекти, са с темперамент на избавителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за очистване зародилите вследствие на естествени стихии и спешни обстановки рискове и надлежно понижаване риска от бедствия. Дейностите са включвали още възстановителни и избавителни неотложни работи по детайли от обществената инфраструктура и тази от просветителното и културно ни завещание в общината, отводнителни и укрепителни мероприятия, обезпечаване естествена проводимост на реки и дерета в урбанизираната им територия. Кънева заключи, че общата стойност на средствата през отчетния интервал възлиза на близо 2 млн. и 700 хиляди лева, обезпечени от общински и републикански бюджет, Оперативна програма „ Околна среда “ и Министерство на районното развиване и благоустройството.

В отчета се показва, че за отчетния интервал при действен дежурен по община са постъпили и обработени по подготвеност над 4 400 сигнала от жители, ведомства и институции. Около 1 200 са с темперамент на сериозни обстановки вследствие на естествена буря или спешни обстановки. Тези данни подкрепят анализите, планирането и ограниченията по понижаване риска и използване на бързи ограничения по недопускане непредсказуеми произшествия.

В хода на съвещанието стана ясно, че Община Сливен възнамерява да бъдат изпълнени мероприятия на обекти от територията на града и част от обитаемоте места, свързани с отводняване, подсилване, осъществяване на предпроектно изследване, проучване и прочие Затова в дневния ред на съвещанието беше прегледан лист с съответни обекти, който получи утвърждение от състава на съвета и ще бъде изпратен до регионалния съвет за разглеждане и утвърждение за финансиране. Заедно със листата, на регионалния шеф ще бъде изпратен и отчетът за положението на отбраната през 2021 г, което е условие по Закона за отбрана при бедствия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР