Заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои

...
Заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои
Коментари Харесай

А къде са делата на Панов?

Заседание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) следва в сряда и там ще бъде разисквано писмото на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с което той желае спомагателна информация за работата на номинирания за основен прокурор Иван Гешев. Панов се  интересува от " качеството " на обвинителните актове на претендента, на което Гешев към този момент отговори, че " арбитър №1 " има фиксация в поста на " обвинител №1 ". Кандидатът за идващ основен прокурор напомни и заключенията на Комисията по атестирането и състезанията (КАК) на отрасловата гилдия, съгласно които на база работата му като държавен обвинител - 233 лица са получили ефикасни неоправдателни присъди.

Включването на Лозан Панов в компроматната акция съпътстваща процедурата по желание на идващия основен прокурор тъкмо три седмици преди чуването и гласуването на кандидатурата на Гешев от Пленума на кадровия орган бе изцяло предстоящо. За разлика от непохватността, с която това включване бе осъществено, разкривайки по безапелационен метод зависимостта на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов от подсъдимия издател Иво Прокопиев, написа „ Правен свят “.

На 3 октомври (четвъртък), още при започване на деня медиите са осведомени с прессъобщение от кабинета на Панов за изпратеното до основния прокурор писмо с искане за даване на подробна кадрова информация за работата Иван Гешев. След малко повече от час в онлайн изданието на " Капитал " се появява публикация под заглавието " Делата на Иван Гешев, за които никой не знае ", която съвсем изцяло се припокрива със наличието на писмото на ръководителя на Върховен касационен съд до основния прокурор. Нещо повече, става известно, че изданието още на 29 август е отправило питане до Софийската градска прокуратура (СГП) по реда на Закона за достъп до социална информация с искане да получат достъп до делата на Гешев, същото, което желае и Панов. В обявата се прави и сериозен разбор на отчета на КАК при Прокурорската гилдия, еднакъв на внушенията, които насочва в писмото си до основния прокурор ръководителят на Върховен касационен съд. Статията е съпроводена и от къс коментар на юрист Александър Кашъмов, който всекидневно подлага на критика работата на държавното обвиняване. За сведение – юрист Кашъмов представляваше Лозан Панов по делото му против санкцията от 1000 лева, поради неподадeната имуществена декларация за 2016 година Председателят на Върховен касационен съд загуби делото на две правосъдни инстанции, а откакто брачната половинка му дефинира решенията като " извращение с правото ", Панов разгласи, че ще съди България пред Съда в Страсбург.

Фактите към появяването и наличието на писмото на Панов и на публикацията в " Капитал " разкриват само цялостната синхронизация сред кабинета на ръководителя на Върховен касационен съд и редакцията на издателя Иво Прокопиев, който е в качеството си на обвиняем пред Специализирания углавен съд по дело, по което Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт, в интервал, в който се ръководеше от Иван Гешев. Излиза, че от това какво е качеството на работата на претендента за основен прокурор се интересува на първо място издателят Иво Прокопиев, а Лозан Панов по-скоро играе ролята на " пощенски гълъб ". Защото откакто " Капитал " не е получил желаната информация по ЗДОИ, същото питане до прокуратурата е отправено от " арбитър №1 ".

Как някогашен ръководител на ССБ пита същото, за което любознания незнаен юрист

Съвместните дейности сред ръководителя на Върховен касационен съд и редакцията на подсъдимия Прокопиев са единствено част от компроматната акция, която трети месец тече против номинацията на Гешев, като прилаганите средства постоянно се повтарят. На 12 септември " Правен свят " сподели по какъв начин не доста прочут столичен юрист демонстрира нездраво любознание по отношение на структурата, щатната претовареност, дисциплинарните производства и друга характерна служебна информация за прокуратурата като цяло. За задачата структурите в държавното обвиняване в цялата страна са били безусловно заляти с еднотипни питания по ЗДОИ. Кой и за какво се е интересува от сходна информация стана ясно от изявление на някогашния ръководител на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, която до момента в който " Правен свят " ревизираше обстоятелствата към адвокатския интерес към държавното обвиняване, в свое изявление съвсем буквално бе преповторила въпросите, съдържащи се в настояванията по ЗДОИ.

Въпроси към Лозан Панов

В обстановка, в която ръководителят на Върховен касационен съд влиза в ролята на инструмент за напън върху кадровия орган на правосъдната власт и в опит да компрометира номинацията за основен прокурор, освен това в услуга на подсъдимо лице, редакцията на " Правен свят " намира за вярно да изиска подробна информация по ЗДОИ и за работата на Лозан Панов. " Правен свят " чака да получи цялостната информация за делата, които Панов е разглеждал като углавен арбитър в Софийския областен съд в интервала 1999-2003 година, както и като арбитър в Софийския градски съд в интервала 2004-2006 година Интересува ни и работата на Панов по делата за интервала, в който правораздава в Административен съд – София-град, както и във Върховния административен съд до избирането му за " арбитър №1 " през 2015 година Намираме, че е от публичен интерес и информацията за това какъв брой акта има Панов и в качеството му на ръководител на Върховен касационен съд. Смятаме, че е значимо за доверието в правосъдната власт информацията за това каква част делата, по които през годините Лозан Панов се е произнасял, са били доказани от по-горните правосъдни инстанции и каква част са анулирани.

А предвид на зачестилите отсъствия на Лозан Панов от съвещания на управляваната от него Съдийска гилдия, както и заради съвсем цялостната липса на  информация за формалните пътувания на ръководителя на Върховен касационен съд отвън страната, " Правен свят " ще чака информация и за задграничнните визити на ръководителя на най-висшата правосъдна инстанция у нас, мотивът за тяхното осъществяване, както и постигнатите от тях на практика резултати в полза на българската правосъдна система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР