Засаждането на дървета - класически инструмент в борбата срещу глобалното

...
Засаждането на дървета - класически инструмент в борбата срещу глобалното
Коментари Харесай

Засаждането на дървета на неподходящи места може да влоши глобалното затопляне, предупреждават учени

Засаждането на дървета - типичен инструмент в битката против световното стопляне, може да има противоположен резултат, в случай че трансформира светлите зони, отразяващи слънчевата сила, в тъмна гора, която я гълтам, предизвестяват учени, представени от Българска телеграфна агенция. 

Настоящото проучване е направено за да бъдат картографирани подобаващите за залесяване места.

Поглъщайки въглеродния диоксид, дърветата играят жизненоважна роля в абсорбирането на парниковите газове вследствие на човешката активност, които са причина за световното стопляне.

Повторното залесяване обаче има и резултат на понижаване на албедото - способността на дадена повърхнина да отразява слънчевата радиация, до най-много върху заснежена земя и до най-малко за пространства, покрити от вода или гори. 

Изследването, оповестено в сп. " Нейчър къмюникейшънс ", демонстрира, че плановете за наново залесяване, които не включват в уравнението изчисляването на албедото, надценяват с 20 до 80 % удобния резултат върху климата от в допълнение засадените дървета.
       
" Има места, където засаждането на дървета води до чисти негативни резултати за климата ", споделя съавторката на проучването Сюзън Кук-Патън.

Във време, когато доста страни са дали обещание да засадят милиарди дървета, картите, предоставени от проучването, би трябвало да оказват помощ за определянето на най-хубавите места за залесяване с оптимално влияние върху ограничението на световното стопляне, изяснява изследователката. 
       
Влажната тропическа среда в региони като Амазония и басейна на река Конго разрешава високо равнище на предпазване на въглерод при нищожно понижаване на албедото, което я прави идеално място за възобновяване на горската завивка. 

Същевременно залесяването на тревни площи и савани в умерените ширини може да има противоположен резултат, добавя Кук-Патън.

" Наистина не желаеме работата ни да бъде обща рецензия на световното придвижване за залесяване ", споделя изследователката, акцентирайки неоспоримите изгоди за хората и планетата, изключително посредством подобряването на качеството на въздуха и водата. " Не можем обаче да засаждаме дървета на всички места. Не разполагаме с задоволително пари, време, запаси, хора или семена. Така че става въпрос за оптимално оползотворяване на лимитираните вложения и приемане на най-хубавата климатична възвръщаемост на хектар инвестиция ", обобщава Сюзън Кук-Патън.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР