Зареждането на телефона до главата ни през нощта може да

...
Зареждането на телефона до главата ни през нощта може да
Коментари Харесай

Защо е препоръчително да не зареждаме телефона до главата ни през нощта

Зареждането на телефона до главата ни през нощта може да бъде нездравословно за здравето ни по няколко аргументи.

Първо, когато зареждаме телефона до главата ни, той е покрай нашето тяло през цялата нощ. Това значи, че сме изложени на радиоактивни талази, предавани от телефона. Въпреки че научните проучвания не са ясни дали тези талази са рискови за здравето ни, въпреки всичко някои откриватели предизвестяват, че дълготрайното излагане може да има неподходящи резултати върху нашето здраве.

Второ, зареждането на телефона до главата ни може да ни докара до прекомерно дълго излагане на светлината от екрана на телефона. Това може да понижи нашата дарба да заспим и да понижи качеството на съня ни. Навикът да ревизираме телефона си през нощта може да ни докара до бодърствуване и да ни докара до по-голям стрес и отмалялост денем.

Може да докара до топлинни увреждания. Когато телефонът зарежда, той отделя топлота, която може да бъде улавяна във въздушното пространство сред телефона и нашата глава. Предполага се, че продължителното излагане на топлинни талази може да повреди клетките в кожата на главата ни и да докара до увреждания.

Затова, с цел да се предпазим от вредите, свързани със зареждането на телефона до главата ни, би трябвало да се опитаме да не го вършим, в случай че е допустимо. Можем да зареждаме телефона си на по-отдалечено място от нашата глава и да ограничим времето, прекарано с телефона през нощта, с цел да подобрим качеството на съня си и да защитим здравето си.

Различни изследвания са посочили, че излагането на радиочестотно лъчение (RF) може да има нездравословни резултати върху човешкото здраве. Въпреки че някои от тези проучвания са основани със съмнителни способи, има научни доказателства за това, че дълготрайната експозиция на RF може да докара до главоболие, отмалялост, разстройства на съня, като и до увреждания на ДНК, които могат да доведат до разнообразни типове рак.

От друга страна, доста производители на телефони са внедрили ограничения за понижаване на излъчването на RF при приложимост на техните устройства, в това число при зареждане. Например, някои смарт телефони автоматизирано понижават мощността на лъчение, когато телефонът е обвързван към захранващия източник, с цел да понижат експозицията на RF.

Освен това излагането на светлина от екрана на телефона може да докара до пробуждане на мозъка и да понижи качеството на съня. Някои проучвания демонстрират, че потреблението на електронни устройства преди сън може да забави продължителността на REM съня, който е най-важната фаза на съня и който има основна роля за възобновяване на мозъка и тялото.

Накрая, дълготрайното излагане на топлинни талази може да докара до увреждания на кожата на главата ни. При потребление на телефон, до момента в който се зарежда, е допустимо телефонът да се загрее, което може да докара до увреждания на кожата на главата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР