Заразата с коронавируса причини големи сътресения във всекидневието и децата

...
Заразата с коронавируса причини големи сътресения във всекидневието и децата
Коментари Харесай

Как да запазим психичното здраве на децата, които тръгнаха на училище с маски

Заразата с ковид аргументи огромни разтърсвания във всекидневието и децата надълбоко претърпяват тези промени. За мнозина възпитаници връщането в учебно заведение може да е не просто добре пристигнало, а същински вълнуващо прекарване, само че други може да изпитват паника или боязън. Ето някои препоръки на УНИЦЕФ по какъв начин да помогнете на децата си да се оправят със комплицираните усеща, с които се борят при връщането в учебно заведение:

Детето ми се опасява да се върне на учебно заведение. Как да го успокоя?

Тръгването на учебно заведение или началото на следващата образователна година може да докара до напрежение даже в най-спокойни времена, а какво остава за времената на световна пандемия. Можете да успокоите детето, като намерено разговаряте за това какво го тревожи и му кажете, че е естествено да изпитва паника.

Децата може да са обезпокоени и да не желаят да се върнат в учебно заведение, изключително след месеци наред учене вкъщи. Бъдете почтени – може да обсъдите какви промени би могло да чака в учебно заведение, като да вземем за пример нуждата да употребява защитна маска. Освен това за децата може да е тестване да поддържат физическа отдалеченост от приятелите и учителите в учебно заведение – може да ги насърчите да помислят за други способи да поддържат връзка.

Успокойте децата по въпроса за ограниченията за сигурност, които оказват помощ на учениците и учителите да останат здрави. Напомнете им, че те също могат да лимитират разпространяването на вируси, като мият ръцете си със сапун и кашлят или кихат в сгънат лакът.

Припомнете им позитивните страни – ще могат още веднъж да се срещнат с приятелите и учителите (ако физически се връщат в класната стая) и ще продължат да научават нови неща.

В учебното заведение на моето дете предлагат носене на защитни средства, от което детето още повече се тормози. Какво да му кажа?

Проявете схващане в диалога. Кажете, че знаете за неговите паники по отношение на ковид, само че да се приказва за паниките и възприятията е здравословно. Децата може да се разтревожат или подразнят, в случай че им е мъчно да носят маски, изключително когато тичат или играят. Може да уверите децата, че доста от възрастните се трудят интензивно да опазят фамилията, само че подчертайте какъв брой е значимо всички да съблюдаваме предложените ограничения, с цел да се погрижим за по-уязвимите членове на общността.

Как да насърча детето си да съблюдава защитните ограничения (например постоянно да мие ръцете си, да поддържа физическа отдалеченост и т.н.), без да го тревожа?

Един от най-хубавите способи децата да се опазят от COVID-19 и други заболявания е просто постоянно да мият ръцете си. Няма потребност да ги плашите в диалога. Изпейте дружно обичаната песничка или танцувайте дружно, с цел да превърнете ученето в развлечение. Постарайте се да им обясните, че вирусите може да са невидими, само че отново да останат върху ръцете. Ако децата схванат за какво е значимо да мият ръцете, евентуално ще продължат да го вършат.

Освен това може да покажете на децата по какъв начин да кашлят и кихат в сгънат лакът и ги предупредите да споделят, в случай че почувстват, че ги втриса, стартират да кашлят или дишат мъчно.

След връщането в учебно заведение детето ми не е в една и съща група с приятелите и се усеща още по-изолирано. Как да му оказа помощ да се усеща по-свързано с класната стая и приятелите?

Ако учебното заведение провежда последователно връщане на учениците, вашето дете може да се тревожи, че ще го отделят от приятелите. Когато отварянето на учебните заведения се разгласи публично, помогнете на детето да се приготви за връщане на учебно заведение, като споделите с него по кое време и по какъв начин ще стане това.

Ако знаят авансово, че може да се наложи отново да се затворят учебните заведения, децата ще са по-подготвени за идните промени. Важно е също по този начин да им се напомни, че може да учат на всички места – и в учебно заведение, и вкъщи.

За децата с достъп до интернет безвредното и следено прилагане онлайн на игри, обществени медии и стратегии за диалог с видео им оферират огромни благоприятни условия да се свържат със своите другари, родители и родственици, да учат и да играят у дома. Освен това може да насърчите децата да надигнат глас онлайн, да споделят мненията си и да поддържат нуждаещите се по време на рецесията.

Може да насърчите децата да се възползват от цифровите средства за поддържане на интензивно придвижване като да вземем за пример видеопрограми с физически извършения за деца или видеоигри с физическо придвижване. Не забравяйте да балансирате развлеченията онлайн с действия отвън мрежата, в това число излизане на открито, в случай че е допустимо.

Как деликатно да ревизирам дали моето дете се оправя?

Важно е да сте спокойни и дейни в диалозите с децата – проверявайте в диалог по какъв начин се оправят. Емоциите на децата непрестанно се трансформират и би трябвало да им покажете, че това е обикновено.

В учебно заведение и вкъщи хората, които се грижат за децата, могат да им предложат креативен занимания като игри и изобразяване, с цел да им оказват помощ да изразят и покажат в безвредна и подкрепяща среда негативните усеща, които може да изпитват. Това оказва помощ на децата да намерят позитивни способи да изразят сложни усеща като яд, боязън или горест.

Тъй като децата прочувствено се въздействат от най-важните възрастни в живота си, в това число родители и учители, значимо е възрастните добре да се оправят със личните си страсти и да запазят успокоение, да изслушат паниките на децата, да им приказват нежно и да ги успокоят.

За какво да проследявам, откакто детето ми се върне на учебно заведение?

Освен да проверявате какво е физическото здраве на вашето дете и по какъв начин върви учението след връщането в учебно заведение, би трябвало да следите и дали демонстрира признаци на стрес и тревога. COVID-19 може да повлияе на психологичното здраве на вашето дете и е значимо да му покажете, че е обикновено и няма нищо неправилно в това от време на време да се усеща обезпокоеното. Ако имате някакви подозрения, най-добре ще се справите с емпатия и поддръжка.

Изразява се угриженост, че може да се усилят случаите на стигматизация и тормоз от връстници след връщането на децата в учебно заведение заради дезинформация по отношение на COVID-19. Трябва да обясните, че вирусът няма нищо общо с това по какъв начин наподобява индивидът, от кое място е и какъв език приказва. Децата би трябвало да бъдат насърчени да споделят с приближен възрастен, в случай че ги наскърбяват или тормозят в учебно заведение. Припомнете на децата, че всеки заслужава да бъде в сигурност в учебно заведение и онлайн. Тормозът постоянно е неоправдателен и би трябвало да създадем каквото би трябвало, с цел да сеем добрина и взаимно да се поддържаме.

Детето ми се тормози от тормоз в учебно заведение и онлайн – по какъв начин да беседваме по тематиката?

Ако детето ви се тревожи от тормоз физически или онлайн, значимо е да му обясните, че не е единствено и постоянно може да показа с вас или с приближен възрастен. Колкото повече говорите на децата си за издевателството от връстниците, толкоз по-свободно ще показа с вас, в случай че го види или преживее. Всеки ден говорете с вашите деца, питайте ги по какъв начин е минал денят им в учебно заведение и какво са правили онлайн, питайте ги и за техните усеща. Някои деца може да не показват своите страсти словесно и по тази причина би трябвало да следите също за прояви на обезпокоително или нападателно държание, което ще ви подскаже, че нещо не е наред.

Трябва също така да разговаряте с децата намерено и почтено по какъв начин да се пазят онлайн. Честно обсъдете с децата си с кого и по какъв начин поддържат връзка. Погрижете се да схванат, че добротата и поддръжката във взаимоотношенията са доста скъпи, а злобните, дискриминационни или непристойни контакти в никакъв случай не могат да бъдат допустими. Ако детето ви се сблъска с тях, поощрете го неотложно да показа с вас или с приближен възрастен. Бъдете нащрек, в случай че забележите, че детето се затваря в себе си или е смутено или в случай че употребява устройството си по-често или по-рядко от нормално – това може да е симптом, че го тормозят онлайн.

Важно е също по този начин да се запознаете с политиката на учебното заведение на вашето дете за сигурността и издевателството, както и с наличните механизми за ориентиране към експерти и горещите телефони за поддръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР