Заразата по свинете е влязла чрез фуражи. Това заяви в

...
Заразата по свинете е влязла чрез фуражи. Това заяви в
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър на земеделието: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Заразата по свинете е влезнала посредством фуражи. Това съобщи в предаването "Лице в лице " по БТВ депутатът от Движение за права и свободи и някогашен зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Според него арендатори, кооперации и горски стопанства постоянно се натъкват на умрели диви свине – по време на беритба и в горите.

Той дефинира вируса на африканската чума по свинете като сериозен и нелечим. Според него сериозността на казуса се долавя само от специалистите в БАБХ и притежателите на огромните свинекомплекси у нас.

Днес беше оповестено бедствено състояние поради африканската чума в област Русе.

По думите на депутата издигнатата защитна ограда с Румъния не може да спре навлизането на диви свине у нас и е неефективна. Освен това изясни, че разпространяването на болестта не е разумно, защото оповестените огнища в България са надалеч едно от друго.

Експертът посочи, че разновидностите на болест са два – контакт на диво животно с домашно или посредством човешки контакт. Той изключи разновидността диво прасе да болести животно от свинекомплекс заради обстоятелството, че предприятията имат по две или три защитни огради.

Служителите на комплексите пък минават през съществени режими на стерилизация. Те включват дестилация, т.нар "бяла зона " и промяна на облекла. По думите му на служащите е неразрешено да гледат свине в домашни условия, с цел да не придвижват болести.

Бившият зам.-министър дефинира дейностите на страната като ненавременни, безредни и неправилни. Въпреки това уточни, че има и верни решения, които обаче бързо избледняват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР