Заради водната криза в три области в страната, от БСП

...
Заради водната криза в три области в страната, от БСП
Коментари Харесай

БСП иска дебат в парламента за водната криза

Заради водната рецесия в три области в страната, от Българска социалистическа партия упорстват за чуване на министри, парламентарен спор и незабавна водна промяна. Перник, Плевен и Ловеч са с режим на водата, а пред същата опасност са изправени и други области. От районен, казусът може да стане народен, предизвести от парламентарната естрада водачът на левицата Корнелия Нинова. Тя не приема оправданието на управлящите, че няма задоволително превалявания и язовирите са празни. Едно следствие в Перник потвърди, че това не е правилно и че през последните години преваляванията там са много повече от предходни години, когато не е имало режим на водата. Причините са други - остарялата водопреносна мрежа с огромни загуби, довеждащите водопроводи в извънредно неприятно положение, също с големи загуби за водата, потреблението на питейни води за промишлени потребности, тъй като по този начин е по-евтино на дефинира стопански субекти, акцентира Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия цитира публични данни от Комисията за енергийно и водно контролиране. Тя регистрира, че загубата на вода през 2016 година е 60 %. През 2017 пораства и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на Национален статистически институт.
В същото време, ремонтите по водопреносната мрежа, съгласно формалните данни, са 0,5 %. В последните години непрекъснато увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари тази година в Шумен тя доближава до 3.40 лева Във Варна - 3 лв., в Добрич - 3, 35 лв., а във Враца и Монтана - самата Комисия по енергийно и водно контролиране признава, че цената доближава обществено непоносими нива и все пак има нарастване. Загубите на водата порастват паралелно с повишението на цената на водата, подсети Нинова. И се обърна към болшинството: " Събирате повече пари от хората, сякаш да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, само че вместо вложения - те получават легени и кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това? Защото 10 години държавните управления на Борисов се отнасят безусловно безхаберно към този проблем ".
Нинова потита също кой от държавното управление сега дава отговор за водната промяна. Не единствено, че не знаете кой ръководи тази промяна, просто промяна няма, безапелационна бе тя.
Настояваме през днешния ден тук да дойдат на чуване министърът на районното развиване и министърът на околната среда. И да кажете какво ще вършиме - 3 области са в рецесия, застрашени са от ще няколко, разгласи Нинова. Българска социалистическа партия ще внесе запитване с подписи за диспути и в границите на тези диспути ще предложи своите промени и дейности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР