Заради високата цена, предложена от Росатом за консервацията на произведеното

...
Заради високата цена, предложена от Росатом за консервацията на произведеното
Коментари Харесай

НЕК иска сама да се грижи за беленските реактори поне 5 години

Заради високата цена, препоръчана от " Росатом " за консервацията на създаденото от нея съоръжение за градежа на спряната АЕЦ " Белене ", " Националната електрическа компания " (НЕК) договаря с съветския тръст сама да съхранява реакторите, само че под контрола на производителя. На площадката край Дунав оборудването ще престои минимум пет години, даже и да се вземе решение за топене на нуклеарния план, стана ясно от думите на изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев пред публицисти в четвъртък след съвещание на енергийната парламентарна комисия.

Ден-по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова изясни, че доставеното все още съоръжение се съхранява съгласно условията на " Росатом " – една част в закрити пространства, а друга на пристанището. След идването до края на 2017 година към този момент натоварения на транспортен съд за България втори реактор би трябвало да се изградят и навеси, за които се приготвя социална поръчка.

Преди две седмици от Ижорските фабрики, които са производител на реакторите, са били на площадката и нямали никакви забележки по съхранението на оборудването, както и по неговата консервация. " Няма заплаха от атмосферни условия да бъде нещо изложено и да му се наруши неговата целокупност, тъй като скъпото е вътре, където ние няма да допуснем нито разяждане, нито някакво друго влияние ", сподели Петър Илиев.

По разпореждане на Борисов оборудването е покрито с найлони

Относно обвиняванията на някогашния енергиен министър на Българска социалистическа партия Румен Овчаров, че оборудването на площадката на АЕЦ " Белене " се съхранява неприятно, шефът на НЕК изясни, че по предписание на премиера Бойко Борисов онази част от него, която е навън, е покрита с найлони и няма заплаха нито от дъжд, нито от сняг.

" Разкъсани омаслени хартии на 2 шахти е сагата, че съхраняваме неприятно оборудването за АЕЦ “Белене ". Шахти, две шахти. Те са безспорна неръждавейка. Отгоре беше покрито с омаслена хартия, тя беше раздрана и чакаме наставления от завода производител. Ето това е сагата, че ние съхраняваме неприятно оборудването”, сподели Петър Илиев, представен от publics.bg.

По думите му една част от оборудването се съхранява на пристанище, друга – ще се съхранява под навеси, а трета в хранилища. “По предписанията на заводите производители то би трябвало да бъде покрито с навеси. Затова ние взехме решение да му създадем нещо като вид оранжерии, единствено че доста по-здрави”, изясни Илиев. От обясненията му стана ясно, че те ще се изградят върху цялото съоръжение, след разтоварването и на втората пратка.

Преговори с АЕЦ " Козлодуй " за остатъците от реактора Шкода

Ще се употребяват и съществуващи на площадката край Дунав навеси, само че те трябвало да бъдат освободени от остатъка от оборудването за чешкия реактор Шкода, което бе доставено за първия план на атомната централа, а по-късно част от него бе изкупено от руснаците като част от офертата им за втория план за АЕЦ " Белене ", преустановен през март 2012 година Онази част, която руснаците не са поискали да купят, още стои на площадката, само че НЕК преговаряла с АЕЦ " Козлодуй " да го вземе като аварийно.

За тази част от доставеното през март 2017 година ново съоръжение, която е навън, шефът на НЕК сподели, че тя се защищава от нездравословните атмосферни въздействия с азот и със специфична силикагел против влагата.

Той увери, че НЕК има голям опит в запазване на съоръжение за нуклеарна централа, визирайки остарелия чешки реактор Шкода за остарелия план АЕЦ “Белене”. Впоследствие той беше продаден на “Атомстройекспорт” и беше употребен в Калининската АЕЦ. Повече от 20 години това съоръжение го съхранявахме и то работи съвършено, без никакви забележки, от 2007 година, уточни Илиев.

Същото теза разви в петък и Теменужка Петкова. По думите ѝ за оборудването се поставят всички нужни грижи и старания то да се съхранява при допустимо най-оптимални условия.

Петкова: Имаме опит в съхранението

" Надявам се да не стои дълго време оборудването на тази площадка. Помним какъв брой дълго време заставам предходното остаряло съоръжение за плана АЕЦ " Белене “, което през 2007 година върнахме назад. Това съоръжение си работи и до ден сегашен на Калининската АЕЦ. Нещо друго – фактът, че сме съхранили остарялото съоръжение за подобен дълъг интервал от време, значи, че ние сме задоволително виновни. Колегите от НЕК и несъмнено сътрудниците от АЕЦ " Козлодуй “, които ние можем да употребяваме, имат нужната специализация, с цел да поставим най-хубави грижи за това съоръжение. Отделно от това ние ще вършим тази преконсервация с наши сили, средства и експерти, само че под зоркия взор на заводите производители. За нас това е и гаранция за качеството “, съобщи Теменужка Петкова.

За следващ път тя изрази вяра да се откри най-хубавото решение за България по проблема АЕЦ " Белене “ и изясни, че това зависи от окончателния отчет на Българска академия на науките за потребността от нови енергийни мощности на страната и от евентуалния инвеститорски интерес към закупуването на нуклеарния план.

Миналата седмица тя разяснява, че към този момент инвеститорски интерес има единствено от китайска нуклеарна корпорация, която прави своите разбори по проблема, само че не изключи опцията " Росатом " да бъде поканена като вложител, въпреки последните заявки на съветската нуклеарна корпорация да бяха, че се интересуват от плана единствено в частта за осъществяването на градежа.

Богомил Манчев: Руснаците може да ни кредитират като АЕЦ " Пакш 2 "

Преди дни ръководителят на Българския атомен конгрес Богомил Манчев, чиято компанията " Риск Инженеринг " бе съветник по градежа на АЕЦ " Белене " разяснява пред уеб страницата 3e-news. net, че от съветска страна биха имали опция и предпочитание да кредитира АЕЦ " Белене " по сходство на плана за унгарската АЕЦ " Пакш 2 ". " Руската страна дава парите, построяват централата, а след това заемъ се връщат за 20 години. След като централата проработи и влезе в комерсиална употреба, 6 месеца се заплаща някаква първа вноска, не цялата. Парите се връщат 20 години. По-добър заем, здраве му кажи! ", уточни Манчев по отношение на схемата, приложена за унгарската централа.

" По подобен метод може да се случи и планът за АЕЦ „ Белене “. При състояние, че се уговори рента за експортен държавно-гарантиран заем. Този тип заем не е държавна помощ. Той е за подкрепяне на държавно дружество, като тогава страната дава държавна гаранция. Това, че е експортно насочен значи, че парите ще се връщат от стопанската организация, от нейната стопанската активност, а няма да се връщат от бюджета. Експортно насочен заем, който е държавно обезпечен, само че не е държавна помощ, се приема на всички места по света в това число и в Европейската общественост. ", счита Манчев.

Според него обаче първо би трябвало да се изчака възможното оповестяване на плана за приватизация, каквото желание разгласи държавното управление, а енергийният министър сподели, че чака това да се случи до края на годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР