Заради възражения на кметство Поповица прекратиха процедура по почистване на

...
Заради възражения на кметство Поповица прекратиха процедура по почистване на
Коментари Харесай

Възражения на граждани и местна власт спряха чистенето на участък от Марица в Пловдивско

Заради възражения на кметство Поповица прекратиха процедура по разчистване на Марица в района. Несъгласието си унищожаване на наносните отсрочения и подсилване на крайбрежията да се прави от компания „ Венигаз “ ЕООД са изразили и от инициативния комитет на обитаемото място, разбра TrafficNews.Припомняме, че през юни смолянското сдружение подаде капиталово предложение за разчистване на реката в региона на селата Поповица, Чалъкови и Белозем. Осъществяване на процедурата е контрактувано с Областна управа-Пловдив през 2022г.. Съгласно договора строителната компания би трябвало изземе наноси и да почисти самораслата растителност, с цел да се усъвършенства проводимостта на речното корито. С конфискувания пясък би трябвало да се поправят компрометираните сектори на бреговите линии.
Смолянска компания ще чисти и укрепва Марица в Пловдивско, жители управляват за нередности
Гласената процедура обаче провокира недоволството на жители, които предизвестиха за протестна подготвеност. Като причина акцентираха опасението, че чистенето се употребява като предлог от частни компании, с цел да оправдае изземване на неподвижен материал за лични потребности.
Именно това е било включено в претекстовете, с които е поискано прекъсване на капиталовото предложение.Заради възраженията Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “/ БДИБР/ е поискала от възложителя „ Венигаз “ спомагателна документи, с която да се внесе повече изясненост за плануваното разчистване. В рамките на едномесечния период обаче информация по този начин и не била предоставена от страна на сдружението.
Съгласно закона процедурата е била прекъсната от РИОСВ-Пловдив. Това обаче не значи край с капиталовото предложение, защото заповедта на екоинспекцията е обжалваема. „ Венигаз “ има период от 14 дни да отнесе въпроса към Административен съд-Пловдив. дали обаче това ще се случи, към момента не е ясно.
Припомняме, че доскоро повече от седмица друго сдружение, обвързано със смолянската компания, получи отвод на институциите. На „ Вени – Трансстрой ” ЕООД, още веднъж благосъстоятелност на Венцислав Гиритлиев, бе отказано да гради кариера в региона на Рогош. Причината бе основната дума „ неприемливо “, с която БДИБР дефинира пожеланата от него процедура да добива инертни материали наоколо до коритата на реките Стряма и Марица. Същото е в прорез със Закона за водите и обоснова решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда да приключи инвестицията му. Повече за желанието на локални сдружения да чистят река Марица в района на Пловдив, прочетете тук:
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР