Заради теча в шламохранилището към ТЕЦ „Република“ в Перник, градът

...
Заради теча в шламохранилището към ТЕЦ „Република“ в Перник, градът
Коментари Харесай

Перник минава на газ заради теча от шламохранилището


Заради теча в шламохранилището към Топлоелектрическа централа „ Република “ в Перник, градът ще премине на газов казан, с цел да не спре да получава топла вода. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров, който бе на мястото на повредата.

Днес няколко блока в квартал „ Калкас “ на Перник бяха евакуирани поради скъсана дига на локалното шламохранилище. Там се депонира най-фината прахуляк след преработката на въглищата от Топлоелектрическа централа “Република”. Водата заля локалното футболно игрище, само че течът беше овладян и не се наложи по-голяма евакуация на популацията.

Надявам се да не са толкоз огромни екологичните вреди. Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 наставления какво да се направи и по какъв начин да се направи, посочи министър Димитров.

От своя страна кметът Станислав Владимиров бе безапелационен, че от ТЕЦ-а ще би трябвало да понесат отговорност за повредата и за това, че не са изпълнили предписанията.

Трябва да си укрепят крайбрежията на хранилището, да го употребяват за ексклузивен режим, до момента в който си оправят другото вместилище, добави Емил Димитров. На този стадий, с цел да няма боклуци, Топлофикация ще преминат на газ в ексклузивен режим, ще издадем и съответните наставления, добави още Димитров. Но това е решение, в случай че нямаха газ в котела, какво вършим? За да не спре градът да получава топла вода, би трябвало да работи заводът. Заводът в случай че работи с това шламохранилище, значи отново да тече вода до момента в който не се укрепи. Добре е, че в завода има газов казан, ще преминат на газов казан, може цената да е малко по-висока, само че и въздухът ще бъде чист, а и градът ще има топла вода, сподели още екоминистърът.Той бе безапелационен, че ще има наказания, каквито са планувани в закона.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов изясни, че сигналът за случая е получен сутринта към 9.15 ч. за наводняване в някои къщи на квартала. Благодаря за бързата реакция на регионалния шеф, на кмета, на пожарна сигурност, на полицията, които започнаха незабавни дейности. Към момента течът е спрян, следва подсилване. Това вместилище все още се вижда, че е достигнало потенциал евентуално над 100%, което значи, че в случай че продължи по този метод и има и превалявания, това може да сътвори същата заплаха след няколко дни. Затова единственото решение сега е да се работи на газ, с цел да нямаме повече боклуци, с цел да не се стига до такива произшествия, съобщи министър Караниколов, представен от БГНЕС.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изясни, че откакто е получил сигнала сутринта, незабавно се е обадил и на премиера Борисов, който е изпратил трима министри на място. Видяхте, към този момент стенат е укрепена, няма разлив на вода. Цялата налична техника, с която разполагат компаниите на територията на общината е тук. Виждате какво голямо количество камъни и инертни материали се изсипва, стената ще бъде в допълнение укрепена. Това вместилище би трябвало да бъде затворено и рекултивирано, тъй че това са идващите стъпки, добави кметът на Перник. Евакуирахме превантивно хора в долната част на квартал „ Калкас “, затворен беше пътят София- Кюстендил, добави Владимиров и акцентира, че е очевидно, че това шламохранилище би трябвало да бъде затворено.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че дигата към този момент е укрепена, само че следва да се укрепи още, с цел да не се повтори казусът. Уведомен е основният прокурор, който разпореди започването на следствени дейности. Те ще стартират с оглед и ще преминат към инспекция на документите. Колегите ще останат на място до цялостно очистване на следствията и опасността за локалното население, добави още Маринов.

Районна прокуратура – Пeрник стартира следствие във връзка със скъсването на дига на шламохранилище в града. Незабавно след постъпването на сигнала за повредата, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

Досъдебното произвеждане ще бъде взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура – София.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР