Заради случилото се в Турция всички трябва да бъдат изключително

...
Заради случилото се в Турция всички трябва да бъдат изключително
Коментари Харесай

Турският посланик призова българите да са "изключително бдителни" заради Гюлен

Заради случилото се в Турция всички би трябвало да бъдат " извънредно бдителни ", тъй като организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен работи и в Българя, сподели посланикът на Република Турция в София Сюлейман Гьокче. Дипломатът даде конференция във връзка годишнината от несполучливия опит за прелом в страната му, която се отбелязва с разнообразни събития тази събота.

Властите в Анкара упрекват организацията на живеещия в Съединените щати Гюлен, че стои зад събитията от 15 юли, и назовават нея и почитателите му " Фетхуллахистка терористична организация " (ФЕТО). Попитан след изказването си дали думите му значат, че " в България има терористична организация " и дали може да даде детайлности, той единствено загатна, че " тези хора имат загадка идеология, основана на избран мироглед с набожен нюанс, " която обаче не задължава почитателите си да са от едно и също изповедание, " по тази причина и се пробват като организация на междуверския разговор. "

" Знаем, че в някои страни, не безусловно България, са доста мощни... Лица, свързани с тези организации, може да са в политиката, даже министър председатели. "

" Случилото се в Турция преди година е едно увещание за това какво би могла да направи тази организация и че може да се случи и в България и ви поучавам да бъдете извънредно бдителни за тези дейности... ФЕТО има организация в 150 страни, в това число в България. Знаем по какъв начин работят, притеглят поддръжници, желаят безусловна преданост към водача. " Организацията по думите му не е " благовидна гражданска фондация за обучение... (а) световна, с световни упоритости за власт и владичество. Тя има учебни заведения, неправителствени организации, лобисти, медии и компании и работи в това число и в България. "

" Търсим салдото сред свободата и потребността от сигурност "

" Търсим салдото сред свободата и потребността от сигурност, само че разбирате, че при подобен мащаб тази задача изисква специфични старания, " изясни Гьокче, говорейки за рецензиите против Турция за случаи на неспазване на човешките права и демократичните правила. " Създадохме анкетна комисия, която приема тъжби за арестувани и ще го прави доникъде на септември. Законът ще изисква всяка тъжба за се преглежда до 2 седмици. Междувременно 300 институции, затворени (заради опита за преврат), към този момент са отворени. "

Към Турция се насочат доста рецензии по въпроса, само че страната е в изключителна обстановка, подсети той. " Искам да разберете какъв брой ужасяващи са мащабите на това действие. Нашата страна беше атакувана - и това се случва на фона на нашата битка с ПКК и ДАЕШ, " сподели посланикът, употребявайки съкращението на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия и арабскоезично наименование, с което се има поради " Ислямска страна. "

" Венецианската комисия към Съвета на Европа удостовери, че Турция има право да вземе ограничения след опита за прелом... Това не беше прелом против (президента) Ердоган и държавното управление - те не бяха единствената цел, " разясни Гьокче. " Това беше прелом против демокрацията. ФЕТО брази най-вече 3 неща: върховенството на закона, демокрацията и моралността. Ние сме решени да укрепим демокатичните си устои, тъй като това е единственият метод да се борим с тероризма във всичките му проявления. Ще се борим с враговете на демокрацията с още повече народна власт. "

Какво ще стане с изключителното състояние

" По определение това състояние е изключително, и семантично е явно, (че) извънредността не е безкрайна. Не мога да злоупотребявам, защото това решение се взима от турските управляващи, а ситуацията неотдавна беше удължено, само че ще бъде вдигнато в не доста далечно бъдеще. Определено не и години, само че събитията би трябвало да го разрешават. "

Гьокче назова изключителното състояние " инстикт на страната за самозапазване " и цитира турския министър-председател Бинали Йълдъръм, който в тирада преди година сподели, че " страната е оповестила изключителното състояние не против народа, а против себе си. "

" Всички са единни в отношението си към пуча "

Попитан от " Дневник " дали счита, че има поляризация в турското общество като резултат от отговора, който управляващите дават на опита за прелом, Гьокче отговори негативно. Той настоя, че в страната има опит да се сътвори такова усещане и част от този развой са обществените мрежи. По думите му всички в Турция са единни в осъждането на опита за прелом и на митинга си в неделя опозицията също е оповестила, че осъжда Гюлен и уредниците от предходната година. " По отношение на преврата няма разнообразни отзиви, " сподели той.

" Повечето арестувани бяха освободени "

Разследвани поради опита за прелом бяха общо 169 000 души, а от тях арестуваните бяха 50 000, те бяха и изправени пред съда, с подвигнати обвинявания (като досега са стартирани общо 1000 правосъдни дела), сподели Гьокче.

Останалите бяха освободени, а над 30 000 държавни чиновници са върнати на работа.

От петдесетте хиляди броят на въвлечените военни е към 7600, а служителите на реда са малко над 50 000.

Някои банки и вестници, свързани с организацията, са сложени под следствието на страната.

Равносметката на управляващите

" С взор обратно знаем повече за (опита за преврат). Беше пуч, проведен от хунта... само че не се свеждаше до действията на терористи в униформи ", само че фрагменти, с които управляващите са се сдобили, демонстрират лица в цивилно облекло, даващи заповеди на униформени, сподели Гьокче посланикът.

" Събрахме фрагменти и записи в последната година, които потвърждават - задачата беше да се отхвърли институционалният ред на страната, " сподели Гьокче и изреди всички наранени от опита за прелом структури - освен Народното събрание и държавното управление, само че и полицейските ръководства, сателитните центрове за връзка и даже фондовата борса. В резултат починаха 250 души, от които най-младият на 15 години, а най-старият - на 64. Над 200 от жертвите бяха цивилни, излезли, с цел да спрат преврата, а ощо 363 деца станаха сираци, 2200 души бяха тежко ранени или осакатени.

Гьокче беше донесъл и камъче от постройката на Народното събрание, която тежко пострада в резултат на преврата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Опит за прелом в Турция (285)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР