Заради санкциите на САЩ в Китай официално е забранено да

...
Заради санкциите на САЩ в Китай официално е забранено да
Коментари Харесай

На китайския черен пазар най-добрите чипове на Nvidia се продават за по $20 хиляди

Заради глобите на Съединени американски щати в Китай публично е неразрешено да се позволяват американски технологии, в това число чипове, основани за новите технологии за изкуствен интелект.

Въпреки това в редица известни китайски квартали за незаконна продажба на електроника те могат да бъдат закупени. Поне двама снабдители в Китай, които са разговаряли с редактора на Reuters при изискване за опазване на тяхната анонимност, са декларирали, че могат да продадат дребни количества чипове Nvidia A100 за 20 000 $ единия, което е два пъти повече от общоприетата цена.

Въпреки че покупката и продажбата на висококачествени американски чипове не е противозаконна в Китай, рестриктивните мерки за експорт наложени от страна на Съединени американски щати сътвориха незаконен черен пазар, на който продавачите се пробват да избегнат привличането на вниманието на американските или китайските управляващи.

През септември администрацията на президента Джо Байдън подреди на Nvidia да спре износа на два от най-модерните си чипове – A100 и H100 – за континентален Китай и Хонконг като част от напъните за ограничение на китайското развиване на изкуствения разсъдък и суперкомпютрите. На фона на триумфа на ChatGPT внезапно набъбна търсенето на високопроизводителни чипове, изключително на микропроцесорите на Nvidia, които се смятат за най-хубавите за новите ИИ логаритми.

Няма информация какво количество от новите AI чипове на Nvidia се продават на черния пазар в Китай.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР