Заради съмнения за нередност по проекта на ЕТ СТОЛИЧАНИ -

...
Заради съмнения за нередност по проекта на ЕТ СТОЛИЧАНИ -
Коментари Харесай

Секретарката на община Сливница връща субсидията за къщата си за гости

Заради подозрения за неправда по плана на Едноличен търговец " СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова " за създаване на къща за посетители в с. Гургулят е осъществена инспекция на място, при която са били открити нередности, оповестяват от Държавен фонд " Земеделие ".

По мярка 311 " Разнообразяване към неземеделски действия " от ПРСР 2007 - 2013 година за плана е утвърдена дотация в размер на 391 160 лева, а декларираните разноски - 559 904,45 лева, като планът е с подписан контракт на 3 октомври 2014 година

Заради установените нередности обаче на 9 май тази година ДФЗ е издал акт за определяне на обществено държавно взимане на Едноличен търговец " СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова ", като бенефициентът би трябвало да възвърне цялата отпусната от Фонда дотация. Актът е връчен на бенефициента на 23 май.

От Държавен фонд " Земеделие " категорично показват, че инспекцията, осъществена през днешния ден от МЗХГ в с. Гургулят е на " Алексиевата къща ". Този обект няма нищо общо с плана на Едноличен търговец " СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова ", зад който по информация на медиите стои секретарката на община Сливница Ани Иванова, прецизират от Фонда.

Въпросният план е кандидатствал посредством МИГ Сливница-Драгоман за " Оборудване за отопление на действителен хотел (водогреен казан на твърдо гориво 116 kW) " по ПРСР 2014-2020 година, като следва ДФЗ да прегледа плановото предложение. Стойността на желаната дотация е 58 157 лева Хотелът е построен със средства по Програма САПАРД, утвърден е през декември 2006 година и е заплатен през 2008 година

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че земеделските специалисти не са разкрили несъответсвия при инспекцията на хотел в село Гургулят. Той е един от 14-те обекта, за които земеделският министър Десислава Танева подреди да бъде осъществена инспекция.

По остарелия програмен интервал 2007-2013 година са издигнати 746 къщи за посетители. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството междинното финансиране е към 135 000 евро.

Скандалът към този момент коства оставката на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев, който бе упрекнат в корист с евросредства при създаване на къща за посетители в местността " Чинар куши ", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лв..

Информация, че телефонът й е на уеб страницата за контакти с къща за посетители пък докара до отстраняването и на мотив за на зам.-директора на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че глобите след заплащане за открити нарушавания при плана по Програмата за развиване на селските региони не се анулират и ще се заплащат от нарушителите, откакто Върховен административен съд анулира наредбата с претекста, че шефът на Държавния фонд няма по конституция пълномощията да разписва такава методика, защото не е овластен за сходна нормотворческа активност. Върховен административен съд постановява, че методиката за установяване на наказания след заплащане е оскъдна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР