Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават

...
Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават
Коментари Харесай

Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето

Заради внезапните температурни промени през последните дни, планинските спасители дават скъпи препоръки на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега изискванията в Пирин не са подобаващи за туризъм, споделиха от Планинската избавителна работа в Банско, предава Българска национална телевизия. Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите елементи те са към 10 градуса.

Спасителите предлагат на туристите да се обличат с топли облекла и наложително да носят дъждобрани, защото времето в планината се трансформира за минути и може да се развихри мощна стихия. Най-добре е през лятото да се потегля на преход рано заран.

"Да проучат маршрута, да наберат колкото могат повече информация за него, да се съобразят с метеорологичните условия и с прогнозата. Да не потеглят без зареден мобилен телефон, най-много. И да се движат в компактна група. Много деликатно би трябвало да преценяват какво ги чака и дали да продължат или да се върнат. Ако са при започване на маршрута, при утежняване на времето, наложително да се върнат. ", поучава Благовест Обецанов, ПСС-Банско.

Туристите, които минават през "Кончето " и изкачват връх Вихрен, би трябвало да са деликатни, защото е допустимо тук-там да има преспи, обясниха още планинските спасители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР