Заради провеждани редовно масови граждански протести в много сръбски градове

...
Заради провеждани редовно масови граждански протести в много сръбски градове
Коментари Харесай

Вучич се замисля за предсрочни избори, опозицията плаши с бойкот

Заради провеждани постоянно всеобщи цивилен митинги в доста сръбски градове все по-актуална става тематиката за вероятни предварителни избори в Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич през днешния ден за следващ път заприказва за опцията за преждевременни избори за парламент.
„ Това решение е комплицирано. Ще отидем с него при партийното председателство и в основния съвет, само че това не е партийна работа. В управлението на партията всички са за осъществяване на избори. Не отхвърлям изборите като опция. Това ще зависи от доста други неща, които са свързани с бъдещето на Сърбия “, сподели Вучич пред РТС.
Сръбските медии оповестиха през днешния ден резултатите от изследване на Ipsos Strategic Marketing, което демонстрира, че в случай че в този момент се проведат избори, ръководещата Сръбска прогресивна партия на Вучич ще завоюва 55% от гласовете. Това, съгласно организацията, демонстрира, че всеобщите цивилен митинги не засягат настроението на гласоподавателите.
От друга страна, създателят и един от водачите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас съобщи в изявление за вестник " Данас ", че опозицията " няма да взе участие в подправени избори ".
Според него всички в опозицията би трябвало да осъзнаят, че жителите по улиците чакат те да потвърдят, че " на следващия ден, когато пада сегашният режим, системата, която е издигната повече от 10 години, ще падне и че в действителност ще бъде друго ".
“Всички би трябвало да се ангажираме да не участваме във подправени избори. Трябва дружно, както хората, по този начин и политиците, да създадем изборите още веднъж избори и с нашия автограф да подсигуряваме, че до момента в който тези условия бъдат изпълнени, няма да има подправени избори на Вучич ние в никакъв случай повече няма да участваме при такива условия”, сподели Джилас в изявлението.
Той прибавя, че когато се провеждат почтени и свободни избори, опозицията посредством необятна национална изборна листа ще сътвори " държавно управление от специалисти за избран интервал от време, което ще възвърне системата и ще вкара ред и правила ".
Джилас отговори позитивно на настояванията от цивилен митинги към опозицията за " създаване и подсилване на институции, приемане на закон за благосъстоятелност, лустрация, самостоятелни медии, специфичен прокурор за корупция, декриминализация на обществото и цялостна самостоятелност на правосъдната власт ". Тези претенции, съгласно Джилас, са нещо, което би трябвало да се направи в Сърбия, с цел да се подсигурява, че " властта, която не е по избор на жителите, може да бъде изменена с химикалка ".
Анализатори в Белград настояват, че Вучич е изправен пред алтернатива по въпроса дали си коства да разгласи избори и да завоюва " пирова победа ", защото поради протеста на опозицията ще загуби пред интернационалната общественост легитимност както Народното събрание, по този начин и своя личен, с цел да реши казуса с Косово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР