Заради протестите на местното население и с оглед на възможността

...
Заради протестите на местното население и с оглед на възможността
Коментари Харесай

След протест: Няма да добиват кварцов пясък край Нови хан

Заради митингите на локалното население и предвид на опцията да бъде обезпечено публичното успокоение, в Министерството на енергетиката е получено писмо от "Ватия холдинг " АД, с което осведоми, че се отхвърля от практикуване на правата си по концесионния контракт към този миг, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Днес жителите на селото излязоха на митинг поради опасения, че качеството на въздуха ще се утежни, съобщи bTV. Кварцовият пясък е с високо наличие на силициев диоксид. Фините частици от него остават по-дълго във въздуха, в сравнение с елементарните прахови частици, и продължителното им поемане може да повреди белите дробове.

През 80-те години на предишния век в региона се е добивал кварцов пясък, само че по-късно добивът е спрян, а регионът е напълно горист поради заплахата от свлачища.

Концесионният контракт за находище "Побит камък " е подписан на 06.02.2007 година, за период от 20 години. Концесията е била предоставена по отношение на приватизационна договорка на "Ватия " АД - приемник на компания с държавно присъединяване "Ватия " - с. Негушево. Договорът е влезнал в действие от датата на прекачване на собствеността по приватизационния контракт - 8 декември 1998 година Срокът на контракта изтича в края на тази година, като концесионерът е изискал удължение на този период, прецизираха от енергийното министерство.

Процедурата за удължение на периода е сходна с тази на даване на нова концесия и при нея би трябвало да бъдат изпълнени всички законови условия, които подсигуряват отбраната на популацията и опазването на околната среда.

Министерството на енергетиката е уведомило кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за желанието на концесионера да се откаже от добива към този момент. МЕ ще окаже цялостно подпомагане на локалната власт за обезвреждане на зародилия спор и намиране на дефинитивно взаимно задоволително решение, се споделя още в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР