Заради претърпени неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнато обвинение,

...
Заради претърпени неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнато обвинение,
Коментари Харесай

120 бона обезщетение плащат на екскмета на Павел баня заради некадърността на прокуратурата

Заради претърпени неимуществени вреди вследствие на нелегално повдигнато обвиняване, по което е бе оневинен, екскметът на община Павел баня осъди прокуратурата на 120 хиляди лева обезщетение.

 

Станимир Радевски, който бе властник на общината в интервала от 2003 до 2019 година е подал иск в Софийски градски съд против прокуратурата за 300 хиляди лева обезщетение. На първа инстанция магистратите обаче дефинираха той да получи 120 хиляди, като решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

 

Припомняме, че Радевски бе арестуван на 9 февруари 2013 година по разработка на бранш БОП в Стара Загора. Заедно с него бе арестуван и предприемач. Обвинението против тогавашния кмет бе за длъжностно закононарушение, вследствие на което общината е ощетена с 803 000 лв.. След 72 часа в арест кметът бе освободен с мярка за неотклонение " подписка ", само че се снабди с обвиняване, че като длъжностно лице е превишил правата си и е трансферирал пет урегулирани поземлени парцела дружно прилежащите към тях здания и уреди, представляващи плажен и увеселителен комплекс в Павел Баня.

 

Отстранен бе от служба за три месеца, само че съдът го върна. Обвинителният акт против него е импортиран в съда в края на 2013 година След това делото е прекратявано четирикратно и връщано в досъдебна фаза. През януари 2018 година против него е повдигнато преквалифицирано обвиняване. Делото обаче още веднъж е прекъснато и върнато за премахване на основни процесуални нарушавания. Въз основа на трети обвинителен акт отново е формирано дело, по което е приет от Специализирания углавен съд за почтен на 19 септември 2018 година, тъй като Радевски не е направил закононарушението. Оправдателната присъда е доказана от АСпНС, а в края на 2020 година Върховен касационен съд дефинитивно оставя в действие присъдата на Специализирания углавен съд.

 

В исковата си молба до съда Радевски твърди, че вследствие на незаконосъобразното обвиняване е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в терзание, дискомфорт, позор, изпитвал е мощен стрес, довел до здравословните му проблеми, противозаконното обвиняване се е отразило на персоналния и професионалния му живот. Чувствал се потиснат, измършавял, изгубил е предходната си сила и предпочитание за живот, самочувствието му е спаднало. Наказателното произвеждане, траяло близо 8 година, е провокирало редица мнения и отрицателен отзив измежду познати, другари, сътрудници и необятната общност.

 

Съдът одобри за несъмнено открито, че екскметът е търпял мощни отрицателни страсти, стрес, позор, дискомфорт, накърняване на положителното име, достойнството и достолепието в резултат на повдигнатото обвиняване. " Заемал е виновна позиция като кмет на община Павел баня, а закононарушението, в което е упрекнат – " Превишаване на властта и правата с користна цел, от което са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия ", се отразява тежко върху доверието и мнението на неговите съграждани. При покачване на нелегално обвиняване против лица, които заемат длъжности като кмет, служител на реда, боен, магистрат и други, последствията върху тях са доста по-негативни, поради публичното доверие, което имат жителите към тях и поради отговорността на техните позиции ", стимулира се съдът и постанови прокуратурата да заплати на някогашния кмет 120 000 лева, с цел да обезщети претърпените неимуществени вреди, както и 4906 лева които не е получил като заплати до момента в който е бил отхвърлен от поста.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: БОП Павел баня община Станимир Радевски обезщетение прокуратура АСпНС ВКС обвинение
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР